17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Maaien voor meer kleur en leven

Heerlen Nu de langste dag van het jaar achter de rug is start de gemeente met het maaien van bloeiende bermen en graslanden. Dat is nodig om de begroeiing op de plaatsen niet te veel te laten verwilderen. Door op de juiste momenten op verschillende manieren te maaien ontstaan gebieden met veel verschillende bloemen en planten. Die geven de stad kleur, maar trekken ook vlinders en bijen aan. En al die insecten zijn weer goed voor vogels en vleermuizen.

Heerlen is een stad met veel groen. Door de hele stad liggen parkachtige gebieden, bermen of een natuurgebied met uiteenlopende, bloeiende planten en kruiden. Om die verschillende kleurenpracht in stand te houden en verder te laten uitgroeien, worden verschillende maaitechnieken toegepast.

Hierbij wordt op twee momenten in het jaar gemaaid. De eerste maaibeurt valt tussen 21 juni en 30 juli. Dan hebben de planten voor het eerst zaad aangemaakt en hebben ze de meeste groei achter de rug. De tweede maaibeurt is in het najaar tussen 1 oktober en 5 september.

Maaien voor diversiteit

Om meer bloeiende kruiden te krijgen moet dus gemaaid worden, maar daardoor verdwijnt ook leefgebied en voedsel voor verschillende diersoorten. Daarom blijft bij elke maaibeurt een deel van de begroeiing staan. Elk jaar is dat een ander deel en zo ontstaan er plekken kruiden van verschillende ‘leeftijden’. Dat is goed voor de diversiteit, want zo komen er steeds nieuwe bloemen, planten en kruiden bij en biedt elk seizoen een gezonde leefomgeving met voedsel voor vogels, vlinders en insecten.

Steeds meer ruimte voor natuur

Heerlen heeft ook nog veel grasveldjes die vaker worden gemaaid dan twee keer per jaar. Dat is bijvoorbeeld nodig omdat kinderen er spelen of omdat het nodig is voor de verkeersveiligheid. Hier blijven we gewoon vaker maaien. Maar als het past binnen de functie dan vormen we intensief gemaaide grasveldjes steeds vaker om tot plekken met veel verschillende bloemen, planten en kruiden. Zo krijgt de natuur steeds meer ruimte in onze stad en wordt Heerlen een stad vol kleur en leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio