7.2 C
De Bilt

Extra maatregelen tegen hoge energieprijzen voor inwoners in Heerlen

Heerlen – Voor veel huishoudens gaat de energierekening omhoog. Nu de nood hoog is en de winter in aantocht, wil Heerlen niet langer wachten en al in 2022 eigen middelen aanboren om meer huishoudens financieel te ondersteunen. Daarom vraagt het college de gemeenteraad van Heerlen in te stemmen met het voorstel om aan de groep inkomens tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm ook de energietoeslag van 800 euro uit te keren.

De huishoudens die eerder € 800 energietoeslag hebben ontvangen, krijgen deze week daar bovenop € 500 uitbetaald. In juli heeft het kabinet besloten het eerdere bedrag op te hogen naar € 1.300. Het betreft de huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm.

Extra maatregelen voor inwoners net boven inkomensgrens

Om ook tegemoet te komen aan de inwoners die net boven de vastgestelde inkomensgrens zitten, en waarschijnlijk in vergelijkbare mate te maken hebben met de enorm gestegen energieprijzen, gaat Heerlen aan deze groep € 800 uitkeren. Het gaat specifiek om de inkomens tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm.

Daarnaast wil Heerlen ook de inwoners die niet in aanmerking komen voor de energietoeslag, omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen, extra ondersteunen. Om die reden worden de regels rondom individuele bijzondere bijstand voor de energiekosten aangepast. De inkomensgrens hiervan wordt opgetrokken tot 130% van de bijstandsnorm. Hierdoor kunnen meer inwoners een vergoeding voor hoge energiekosten krijgen vanuit de bijzondere bijstand.

Overige steunmaatregelen

Heerlen ziet zich genoodzaakt om nú deze maatregelen te nemen omdat de meeste steunregelingen vanuit de Rijksoverheid pas vanaf 2023 gelden. Naast deze financiële tegemoetkoming blijft Heerlen ook inzetten op een breed pakket aan bestaande maatregelen. Diverse instanties worden gesubsidieerd op het gebied van armoedebestrijding. Zo wordt in november, net als voorgaande jaren, opnieuw gratis een winterkleding pakket verstrekt aan kinderen van bijstandsgerechtigden.

Herziening van eerdere afwijzingen

Inwoners die eerder een afwijzing op hun aanvraag energietoeslag hebben ontvangen, op basis van een te hoog inkomen, krijgen automatisch een herzieningsbesluit. Zij hoeven niet opnieuw aan te vragen.

Niet eerder een aanvraag ingediend?

De aanvraagformulieren voor de energietoeslag staan op onze website www.heerlen.nl. Aanvragen kan tot 1 maart 2023.

De gemeenteraad van Heerlen vergadert 19 oktober over het voorstel van het college om aan de groep inkomens tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm ook de energietoeslag van 800 euro uit te keren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio