9 C
De Bilt

Meepraten over windenergie in parkstad-zuid

Simpelveld – “Wij nemen de regie om samen met inwoners en instellingen de mogelijkheden voor windenergie in Parkstad-Zuid te onderzoeken. Als samenwerkende gemeenten willen we de mensen in dit proces betrekken en met hen bekijken of zij financieel kunnen profiteren van de windturbines omdat steeds meer mensen beginnen te beseffen dat we niet stil kunnen blijven zitten als het gaat om klimaatverandering en energietransitie”, aldus wethouder Wiel Schleijpen en zijn collega wethouders Claessens (Heerlen) en Schneider (Kerkrade).

De gemeenten in de regio Parkstad hebben met elkaar afgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn*. Om dat te bereiken is het nodig om, naast inzet op energiebesparing, zelf duurzame energie op te wekken. Dan gaat het bijvoorbeeld over zonnepanelen en windturbines. De gemeenten Heerlen, Kerkrade en Simpelveld onderzoeken samen de mogelijkheden van windenergie in parkstad-zuid. Wiel Schleijpen: “We willen onderzoeken of windenergie haalbaar is en gedragen wordt. Inwoners in dit gebied krijgen een rol in deze zoektocht, waarbij het ook gaat over manieren waarop inwoners financieel kunnen profiteren van de turbines.” Dit najaar worden werksessies gehouden met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen die gevestigd zijn in het gebied Parkstad-Zuid (Heerlen, Simpelveld en Kerkrade).

Financieel meedoen

Als er windturbines worden gerealiseerd, vinden de gemeenten het belangrijk dat omwonenden en energiecoöperaties in het gebied de gelegenheid krijgen om financieel mee te doen. Bedrijven die bijvoorbeeld meedingen naar een opdracht om windturbines te plaatsen, moeten in hun aanbod een voorstel doen over de manier waarop ze dat willen realiseren. Voor de gemeenten is maximale burgerparticipatie een voorwaarde, waarbij het mogelijk moet zijn dat inwoners financieel kunnen deelnemen aan en profiteren van de windturbines. De regionale windenergiecoördinator die met steun van de provincie Limburg in Parkstad actief is, brengt specialistische kennis en expertise in.

* De ambities zijn vastgelegd in PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie). Meer informatie over PALET vindt u op de website www.parkstad-limburg.nl Kijk bij Programma’s/ruimte en palet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio