20.3 C
De Bilt

NAVO Brunssum herdenkt de gevallenen Margraten

Brunssum – Op zondag 28 mei vond de jaarlijkse ‘Memorial Day Ceremony’ plaats op de Nederlands Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. De vele aanwezige hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de minister van defensie Kasja Olongren en de gouverneur Emile Roemer betuigden op zeer waardige wijze hun respect aan de Amerikaanse tweede wereldoorlog militairen, die vochten voor de vrijheden, die we vandaag genieten..

Naast dat de minister stil stond tijdens haar speech bij de band tussen de VS en Europa, sprak zij ook over de Oekraïense mannen en vrouwen, die nu op onze steun vertrouwen. ‘Plekken zoals hier in Margraten zijn de getuigenissen van onze eigen geschiedenis. Zij vormen de morele verplichting om Oekraïne te helpen, wat het ook kost, zolang het duurt’.

NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command Brunssum

Generaal Guglielmo Luigi Miglietta was aanwezig namens het NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command Brunssum (JFCBS) in zijn rol als commandant. Hij legde tijdens de ceremonie een krans, ter nagedachtenis aan onze bevrijders.

uc?id=1wnhInBQ5WygJl7A9ix1 cK74r1zQfmMX
Herdenking Margraten, generaal-majoor Boyd. Foto: Joint Force Command Brunssum

De Amerikaanse generaal-majoor John Boyd, Hoofd Operatiën van HQ NAVO JFCBS speechte: ‘De Nederlanders hebben Amerika geëerd door hun voortdurende steun en aanwezigheid op deze plek. Elk graf is geadopteerd en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dit niveau van toewijding aan onze gevallen zonen en dochters is echt ontzagwekkend. Als vertegenwoordiger van de regering van de Verenigde Staten kan ik u niet genoeg bedanken.’

De Amerikaanse militaire begraafplaats is ontstaan als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. In 1944 kreeg kapitein Shomon, commandant van de ‘611th Graves Registration Company’, de opdracht om een kerkhof te zoeken voor het negende Amerikaanse leger. De Nederlandse overheid bood een stuk grond naast het dorp Margraten aan. Uniek aan de begraafplaats is de verbondenheid met de Nederlanders. Sinds 1945 hebben leden van de lokale gemeenschap de graven van de gesneuvelde Amerikaanse militairen geadopteerd. Ze brengen bloemen naar de begraafplaats en onderzoeken het leven van ‘hun’ militair als een manier om hun offer te eren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio