16.2 C
De Bilt

NAVO-hoofdkwartier Brunssum bezocht door B&W Beekdaelen

Brunssum – Dinsdag 11 april hebben de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris van Beekdaelen het NAVO-hoofdkwartier ‘Allied Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) bezocht. Dit hoofdkwartier is een van de vier NAVO-eenheden gelegerd op het Hendrik van Nassau-Ouwerkerkkamp te Brunssum.  

De Beekdaelense Burgemeester Eric Geurts -tezamen met een aantal andere lokale burgemeesters- had al eerder, afgelopen januari, HQ JFCBS bezocht. Hij vond het aangeboden programma destijds zo interessant, dat hij nadien contact opnam met het hoofdkwartier, met de vraag: ‘Zouden jullie het programma nog eens een keer kunnen aanbieden maar nu voor ‘mijn’ wethouders en de gemeentesecretaris?’

NAVO-hoofdkwartier

De Nederlandse brigadegeneraal Ronald Rietbergen verwelkomde de gasten in HQ JFCBS. Zij ontvingen een briefing over het hoofdkwartier en een historische briefing over de voormalige staatsmijn Hendrik en het hoofdkwartier.

Tijdens de briefing ontvingen de gasten uitleg over de rol, taken en verantwoordelijkheden van het hoofdkwartier, zoals het handhaven van de vrede in ons deel van Europa, maar ook in de drie Baltische staten, Polen, Hongarije en Slovakije. Het belang van dit hoofdkwartier binnen de NAVO is door de onrechtmatige daad van agressie van Russische zijde in Oekraïne het afgelopen jaar enorm toegenomen.

B & W op werkbezoek. Foto:© 2022 NATO JFCBS

In het ‘Joint All Domains Operations Centre’ bewaakt HQ JFCBS 24 uur per dag en alle dagen van het jaar het ‘Brunssumse’ gebied van verantwoordelijkheid op grote schermen.

HQ JFCBS is een van de drie militaire hoofdkwartieren op het zogenaamde operationele niveau, van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die samen in staat zijn om het NAVO-grondgebied te beschermen en te verdedigen en waar ook ter wereld grootschalige missies te plannen en uit te voeren.

Het Brunssumse NAVO-hoofdkwartier viert dit jaar haar 70’ste verjaardag. In 1953 werd de voorganger (HQ AFCENT) van HQ JFCBS opgericht te Fontainebleau, zo’n 100 km ten zuiden van Parijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio