27.9 C
De Bilt

Pride Photo openlucht tentoonstelling in Stationsstraat bevordert acceptatie seksuele en genderdiversiteit

Maastricht – -Gisterenmiddag is door Anita Bastiaans, wethouder Diversiteit, de Pride Photo tentoonstelling in de Stationsstraat in Maastricht geopend. Deze reizende LHBTIQ+ foto-expositie toont op twintig grote panelen een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit 40 landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020.

Pride Photo

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de landelijke toer, waarmee Stichting Pride Photo de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wil bevorderen. De openlucht tentoonstelling is van 1 september tot en met 23 september te zien in de Stationsstraat in Maastricht. In aanwezigheid van directeur Hein-Jan Keijzer van Stichting Pride en o.a. Chris Baltussen van Antidiscriminatievoorziening Limburg en Tamara Bogaert van COC Limburg uit Maastricht werd de tentoonstelling geopend voor het Maastrichtse publiek.

Expo 2020 in Amsterdam kon niet doorgaan

Vanwege corona kon de geplande jaarlijkse expositie in Amsterdam in november 2020 niet doorgaan. Om de winnende foto’s toch met het grote publiek te delen is ervoor gekozen om de winnende foto’s in de buitenlucht te exposeren. Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. Het totaal geeft een divers inkijkje in levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend, of mogelijk zelfs een beetje oncomfortabel zullen zijn.

Urgente onderwerpen weergegeven

Er zijn hoogwaardige foto’s gekozen die verschillende urgente onderwerpen agenderen. Zo komen eenzaamheid bij LHBTIQ+ ouderen, vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen en Black Lives Matter aan bod. Maar de tentoonstelling confronteert de bezoekers ook op speelse wijze met eigen vooroordelen en aannames.

De thema’s worden benoemd in korte teksten op de panelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QRcode scannen, waarmee aanvullende informatie over de fotograaf, het werk en de thematiek is op te roepen. Bij sommige panelen is tevens een audiofragment te beluisteren.

“Pride Photo is een eerbetoon aan de diversiteit…”

Wethouder Anita Bastiaans, Maastricht

Wethouder Anita Bastiaans is blij met de komst van Pride Photo naar Maastricht. “Als regenboogstad willen we een gemeente zijn waarin diversiteit en inclusie vanzelfsprekend zijn en waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Pride Photo is een eerbetoon aan de diversiteit van de verhalen, de menselijke nieuwsgierigheid en de benarde situatie van de wereldwijde LHBTI-gemeenschap.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio