13.5 C
De Bilt

Promenade wordt groener en aantrekkelijker

Heerlen De gemeente Heerlen heeft het voorlopig ontwerp van Promenade II vastgesteld. Het gebied tussen het Burgemeester van Grunsvenplein en Schinkelkwadrant-Zuid wordt omgetoverd tot een aantrekkelijke groene oase. De Promenade wordt hiermee de groene schakel tussen het Burgemeester van Grunsvenplein en de Bongerd. Wethouder centrum Peter van Zutphen: “Meer groen maakt een verblijf in onze stad veel aangenamer. Inwoners en bezoekers zien liever bomen, fleurige bloemen en waterelementen dan grijze stenen. En niet onbelangrijk: hiermee maken we het centrum ook weer een stukje klimaatbestendiger.”

Daarnaast is er een besluit genomen over de transformatie van het entreegebouw op de kop van de Promenade/Geerstraat. Waar eerst werd gedacht aan sloop – met uitzondering van de entree, liftschacht en trappenhuis naar de parkeergarage van Q-park – is er voor een alternatief gekozen. Er blijft een half overdekte ruimte staan met mogelijk ruimte voor meerdere functies en een waterelement. Zo wordt gekeken naar de mogelijkheid voor een betere inpassing van het openbaar toilet op de Promenade én naar een onderdoorgang Geerstraat-Promenade als fietsenstalling.

Ode aan het verleden en het heden

Het entreegebouw krijgt een urban speels karakter midden in het groen. Daarnaast komt er – met een knipoog naar de voormalige waterpartij van Theo Lennaerts – een speels waterelement. De transformatie is tevens een ode aan het verleden en aan Ungers, het bureau dat de kubussen ontwierp.

Inbreng omgeving

Tijdens een inloopmiddag op 13 september 2021 heeft de gemeente een concept schetsontwerp gedeeld met geïnteresseerden. Men kon informatie ophalen en wensen uitspreken met betrekking tot het schetsontwerp. Een aantal van deze suggesties is nu meegenomen in het voorlopig ontwerp van Promenade II en Schinkelkwadrant-Zuid, waaronder het toevoegen van nog meer water en groen. Daarnaast was er de vraag naar een fietsenstalling; dit wordt verder onderzocht.

Samen maken we het centrum

De plannen met betrekking tot Promenade II en Schinkelkwadrant-Zuid zijn onderdeel van de complete transformatie van Heerlen-Centrum beschreven in het ambitiedocument ‘Samen maken we het Centrum’. Samen met partners werkt Heerlen hard aan een leuker, groener en leefbaarder centrum om in te wonen, werken of te bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio