1.6 C
De Bilt

Vanaf 1 maart signaalpunt in Maastricht om inwoners te helpen eenzaamheid te verminderen

Vanaf 1 maart kunnen inwoners en professionals terecht bij het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid. Hier kunnen zorgen over eenzaamheid van bijvoorbeeld een buur, familielid of patiënt worden gedeeld. Ook als iemand zelf met eenzaamheid worstelt, kan diegene bij het signaalpunt terecht. 

De signalen die binnen komen, worden opgepakt door Humanitas Maastricht-Heuvelland. Zij gaan in gesprek met de betreffende persoon en – waar nodig – samen aan de slag om de situatie te verbeteren. Afhankelijk van de behoefte kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar deelname aan activiteiten in de buurt, het samen eten met anderen in een sociaal restaurant of het koppelen aan een (vrijwilligers-) maatje om samen wekelijks mee af te spreken.

Signaalpunt om tekenen van eenzaamheid te herkennen

Wethouder Jeroen Hoenderkamp van Wmo en Welzijn: “Met dit signaalpunt willen we inwoners, maar ook zorgprofessionals of postbezorgers alert maken op signalen van eenzaamheid en aanmoedigen dit bespreekbaar te maken. Vermoed je dat iemand eenzaam is, probeer dan het gesprek aan te gaan en degene aan te sporen om zelf of met toestemming namens diegene een melding te doen bij het signaalpunt. Een gesprek kan vaak het begin zijn van nieuwe ontmoetingen en meer verbinding voelen met anderen.”

In Maastricht zegt maar liefst 50% van de Maastrichtenaren weleens of regelmatig last te hebben van gevoelens van eenzaamheid (bron: waarstaatjegemeente.nl). Eenzaamheid is bovendien complex. Het heeft verschillende oorzaken (denk aan verlies van een dierbare, gebrek aan sociale vaardigheden of verandering van woon- en werkplek) en is niet met een en dezelfde aanpak voor iedereen op te lossen. Daarnaast heerst er een taboe op eenzaamheid; niet iedereen durft over zijn gevoelens van eenzaamheid te praten.

Het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid is één manier om eenzaamheid aan te pakken en maakt onderdeel uit van de Lokale Aanpak Eenzaamheid Maastricht 2023-2025. Gedurende drie jaar investeert Maastricht in een aantal acties gefinancierd vanuit het landelijke actieprogramma Een Tegen Eenzaamheid. Naast het signaalpunt gaat ook een lokale coalitie bestaande uit maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven in de stad aan de slag om samen te werken tegen eenzaamheid. Verder wordt ingezet op ontmoeting in de buurt (activiteiten) en campagnes om de bewustwording te vergroten.

Het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid is telefonisch te bereiken via 06 510 88 753 (ook via Whatsapp), via e-mail op signaalpunteenzaamheid.maastricht@humanitas.nl of via www.humanitas.nl/maastricht-heuvelland (zie ‘Wat we doen’).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio