8.8 C
De Bilt

Structurele steun voor Huiskamerinitiatieven in Maastricht

Maastricht – De laatste jaren zijn in Maastricht initiatieven ontstaan, waarin in een huiskamersfeer ontmoeting en sociale activiteiten worden georganiseerd. Er zijn voorwaarden en uitgangspunten opgesteld om deze initiatieven continuïteit te kunnen bieden. Bestaande en nieuwe huiskamers kunnen vanaf nu aanspraak maken op structurele steun.

Huiskamers

Huiskamers maken, ieder op een eigen manier, onderdeel uit van een breed palet aan sociale voorzieningen in de buurten van Maastricht. De 14 reeds bestaande huiskamers organiseren op structurele basis ontmoeting voor buurtbewoners, in de vorm van bijvoorbeeld gezamenlijk koffie drinken, kaarten of creatieve activiteiten. Deels is dit ontstaan vanuit eigen initiatief in de buurt, deels vanuit de Burgertop Zorg en Gezondheid in november 2014, waar men sprak over ‘zorgkroegen’.

Ondersteuning en uitgangspunten


De hoogte van de subsidie is maatwerk, afhankelijk van zaken als de hoogte van de huur en openingstijden. Om de continuïteit van de bestaande huiskamers te waarborgen, wordt de subsidie verstrekt voor drie jaar. Hierbij zijn uitgangspunten opgesteld, die voor iedere huiskamer gelden.

Belangrijk is dat de huiskamers een buurtfunctie vervullen en daarmee maatschappelijke meerwaarde hebben. De rol van de gemeente is daarbij aanvullend op de eigen kracht van de gebruikers. Verantwoordelijkheden worden niet overgenomen: besturen van huiskamers zijn verantwoordelijk voor de exploitatie en beheer.

structurele steun

Voor de huiskamers gelden dezelfde algemene voorwaarden als voor de vrijwilligersorganisaties welzijn en zorg. Het gaat hierbij onder andere om de bepalingen ten aanzien van de bestuurssamenstelling, de verklaring omtrent gedrag, het voeren van een goede administratie en de algemene toegankelijkheid.


Continuïteit

Wethouder Gerats, verantwoordelijk voor onder andere Buurten, Wmo en Welzijn: ‘huiskamers vervullen een belangrijke sociale functie in de buurten. Het zijn niet alleen plaatsen waar buurtbewoners elkaar in een goede sfeer kunnen ontmoeten. Huiskamers dragen bijvoorbeeld ook bij aan de sociale cohesie en het verminderen van eenzaamheid in de buurt. Ik ben blij dat we deze vernieuwende initiatieven nu continuïteit kunnen bieden.’

structurele steun

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio