15.6 C
De Bilt

’t Heerlens Heitje breidt uit naar Meezen-broek, Schaesbergerveld en Palemig

Heerlen – Sinds 21 maart 2021 nemen bewoners uit Grasboek, Musschemig en Schandelen deel aan ’t Heerlens Heitje. Gewapend met een klusbox met daarin alle benodigde materialen namen ze samen zo’n 25 prullenbakken, bankjes en wegmarkeringen onder handen. Hiermee is zo’n € 1.000,- aan heitjes verdiend.

GMS als testgebied

GMS functioneerde als testgebied, want hoe uitvoerig vooraf ook bedacht: de praktijk moet uitwijzen of het echt werkt. Na een aantal aanpassingen is het nu tijd voor de volgende stap: uitbreiden naar Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig. Daar gaan bewoners op zaterdag 26 juni van 09.00 tot 12.00 uur bankjes opknappen op de hoek Tak van Poortvlietstraat/Aalbersestraat.

Testresultaten

Na het analyseren van de testresultaten zijn er wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn de applicaties – waaronder de app – verbeterd en daardoor stabieler geworden. Daarnaast is er gewerkt aan een vriendelijker menu van de app.

Vrijwilligersvergoeding

Ook is er een aanpassing in de manier van belonen. Heitjes werden aanvankelijk gezien als inkomen. Iedere deelnemer was verplicht de heitjes aan te geven voor de inkomstenbelasting. Maar dat kan invloed hebben op iemands uitkering of toeslag. Wethouder Charles Claessens: “Dat blijkt in de praktijk zo af te schrikken, dat veel mensen uit angst niet meedoen. Daarom is er nu gekozen voor de toepassing van de vrijwilligersregeling. De totale onbelaste vrijwilligersvergoeding in 2021 is € 1.800,- per jaar.

Die regel is voor iedereen gelijk. Dat past ook meer bij de gedachte van ons project: iedereen kan helpen om zijn of haar buurt mooier te maken en daarmee een centje bij te verdienen.” Jaarlijks kan iemand maximaal € 1.500,- aan heitjes verdienen, om zo ook ruimte te laten voor ander vrijwilligerswerk.

Meedoen

Iedereen uit Heerlen van 21 jaar en ouder kan nu meedoen en de vernieuwde app downloaden in de App Store of Google Play. De klussen die worden aangeboden zijn nu alleen nog uit te voeren in de wijken GMS en MSP. Het is de bedoeling om na de zomer verder uit te breiden naar de rest van Heerlen. Meer informatie en de voorwaarden zijn te vinden op de website: www.heerlen.nl/heitje.

Een praatje maken

De deelnemers zijn enthousiast. Jan: “Het is mooi om te helpen en zo je eigen buurt op te knappen. Vroeger was dat heel normaal. Mensen maken graag een praatje terwijl ik bezig ben. Zo kom je ook nog eens met elkaar in contact.” Met de klusjes verdienen de deelnemers digitale heitjes die ze kunnen besteden bij de aangesloten ondernemers. Dat waren al Boekhandel van der Velden van Dam, Welpie Toys, Pat’s Tosti Bar, Jansen en Janssen Coffee & More en Stadswijnkelder Berns. Per 21 juni komen daarbij: Maxwijn, Speeltuin de Spelewei en Speeltuin Meezenbroek.

Samenwerking

‘t Heerlens Heitje is een initiatief van de gemeente Heerlen in samenwerking met centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad, CoTown, Brightlands Smart Services Campus, buurtorganisatie GMS, CBS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het project wordt financieel ondersteund door het fonds Urban Innovative Actions van de Europese Unie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio