15.1 C
De Bilt

Toeristische invulling camping Lemmer borgen: Raad stemt in met erfpacht

Lemmer – De gemeentelijke camping aan de Plattedijk in Lemmer wordt na dit seizoen opnieuw ingericht. Vorig jaar is besloten dat deze volledig toeristisch wordt. Zo is hij in de toekomst voor een breed publiek toegankelijk. In juni gaf het college aan voorkeur te hebben voor de erfpachtconstructie.

Raad heeft ingestemd

Ook de raad heeft hier woensdagavond mee ingestemd, om te zorgen voor een toekomstbestendige, toeristische camping met een gevarieerd aanbod van accommodaties. Voor het selecteren van een nieuwe exploitant schakelt de gemeente een gespecialiseerde makelaar in.

Toegankelijk voor breed publiek

Het gaat om de exploitatie van 5,2 ha grond wat de gemeente in erfpacht gaat uitgeven. De ligging van de camping aan het IJsselmeer is uniek en de bestemming van de grond blijft dan ook toeristisch-recreatief.  Met een erfpachtconstructie kan de gemeente bovendien zorg blijven dragen voor de uitgangspunten: een camping met een gevarieerd aanbod, toegankelijk voor een breed publiek.

Realistisch en haalbaar

Door Van der Reest Advies is onderzocht welke vormen van exploitatie van de camping realistisch en haalbaar zijn. Er zijn verschillende scenario’s in beeld gebracht, waaronder verkoop en erfpacht. Bij erfpacht blijft de gemeente eigenaar van de grond, zodat we de uitgangspunten kunnen blijven borgen. Hiermee blijft de gemeente ook zeggenschap houden over dat deel van de grond (0,3 ha) dat mogelijk nodig is, mocht er in de toekomst nog een aquaduct worden gerealiseerd.

Gevarieerd aanbod met nieuwe trends

Doel is om een haalbare en aantrekkelijk invulling te realiseren voor de camping. Wethouder Irona Groeneveld, portefeuillehouder ruimtelijk beheer: “We zijn blij met de instemming van de raad en het is nu aan een nieuwe exploitant om de camping in te richten, als deze maar ‘volledig toeristisch’ wordt en een mix aanbiedt van camperplaatsen, toeristisch kamperen en verhuuraccommodaties”.

Makelaar

“Hierbij is ook het inspelen op nieuwe trends en behoeften belangrijk”, zegt Frans Veltman, wethouder toerisme en recreatie. “De inrichting van de camping moet een aanvulling zijn op het huidige aanbod in de omgeving. Om de procedure transparant te laten verlopen, was ons voorstel aan de raad om bij de keuze van een nieuwe exploitant een gespecialiseerde makelaar in te schakelen. Hier kunnen we nu mee aan de slag”.

Vervolg

De contracten met de vaste gasten zijn/worden per 1 november 2021 beëindigd. Zij ontvangen een vergoeding voor het leeg maken van hun plek. De ontruiming van de camping begint vanaf 1 november en zal tot 1 april 2022 duren. Daarna kan worden gestart met de herinrichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio