7.7 C
De Bilt

Vakschool dicht kloof tussen vraag en aanbod arbeidskrachten

Heerlen – De Vakschool wil op een laagdrempelige manier mensen begeleiden naar de vele openstaande vacatures in Zuid-Limburg. Vooral in de techniek, logistiek en ICT sector is het lastig om geschikte werknemers te vinden. Door goede samenwerking en het bieden van maatwerk worden mensen passend opgeleid. Daarbij worden niet alleen onderwijsinstellingen betrokken maar ook ervaren vakmensen uit Heerlen-Noord.

De Vakschool is langjarige investering

De Vakschool is onderdeel van het Rijksprogramma Heerlen-Noord waarbij langjarige en intensieve investeringen worden gedaan in de sociaaleconomische opgave van het gebied. Een belangrijke doelstelling is het verhogen van de arbeidsparticipatie en het bestrijden van armoede. De school moet mensen ontwikkelen naar kansrijke beroepen.

Subsidie

Voor de realisatie van De Vakschool verstrekt gemeente Heerlen een subsidie van €500.000,- uit het Fonds Economische Structuurversterking. Wethouder Martin de Beer (arbeidsmarkt en economie) vindt het belangrijk dat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten. “Er zijn duizenden vacatures in Zuid-Limburg waarvoor bedrijven geen geschikte kandidaten vinden. Daar staat tegenover dat veel mensen geen passende baan kunnen vinden. Daar zit een duidelijke mismatch. De school wil dat met maatwerk doorbreken.

Voormalig Emmacollege

De Vakschool wil 1 juli van start gaan in een gedeelte van het voormalige Emmacollege aan de Passartweg. De gemeente geeft dat deel van het gebouw in gebruik aan de school. “Het gebouw is hiervoor ideaal”, aldus wethouder Loek Damen (vastgoed). “Het ligt centraal in Heerlen-Noord en leent zich voor vakonderwijs binnen én buiten. Denk aan toezicht, (groen)onderhoud en schoonmaak.”

Werk voor Heerlen

De school is een samenwerkingsverband tussen (nu nog) drie partijen: Werk voor Heerlen, WSP Parkstad en de Stichting Praktech (leer- en ontwikkelschool in Maastricht). Zij richten een vereniging ‘De Vakschool’ op zodat zoveel mogelijk bedrijven en instellingen lid kunnen worden. Zo wordt De Vakschool een gezamenlijk platform van en voor alle leden.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio