Vliegtuigbom WOII Julianakanaal: rond hemelvaart tot ontploffing gebracht

Meerssen – Vorige week kwam bij werkzaamheden van Consortium  Grensmaas een bom uit de Tweede Wereldoorlog aan de oppervlakte. De vliegtuigbom werd gevonden op het werkterrein bij de dijk van het Julianakanaal op grondgebied van de gemeente Meerssen. Zoals het er nu uitziet, wordt de bom rond Hemelvaart gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Consortium Grensmaas is bij Itteren een passeervak aan het aanleggen. Dit houdt in dat het kanaal voor een lengte van 1 kilometer, verbreed wordt waardoor grote schepen elkaar makkelijker kunnen passeren op het kanaal.

Gecontroleerd ontploffen

Na de vondst van de bom tijdens deze werkzaamheden, heeft de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) de bom ter plekke tijdelijk veilig gesteld. Het betreft een Amerikaanse bom (500 pond) met een gevoelige ontsteker, waardoor de bom niet verplaatst mag worden. De bom zal naar alle waarschijnlijkheid op of rond Hemelvaart gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. De betrokken partijen (Gemeente Meerssen, Rijkswaterstaat, Consortium Grensmaas, politie en EOD) werken op dit moment samen aan een plan met hierin o.a. de voorzorgsmaatregelen en beheersmaatregelen die genomen moeten worden.

In de eerste helft van volgende week zal hier meer over bekend worden gemaakt.

Impact omgeving

Omwonenden en bedrijven in de nabije omgeving van de locatie waar de bom gevonden is,  zijn inmiddels geïnformeerd. Over de impact op de omgeving zal in de loop van volgende week meer bekend worden. Het ruimen van de bom heeft in ieder geval gevolgen voor het scheepvaartverkeer. Mocht de bom in het weekend van hemelvaart tot ontploffing gebracht worden, dan zal in dat weekend het scheepvaart tussen Keersluis Limmel en sluis Born gestremd worden. De communicatie over de stremming vindt ook plaats via de gebruikelijke officiële berichtgeving voor scheepvaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img