9.4 C
De Bilt

Waarschuwing voor wilde zwijnen in Meerssen! Blijf weg uit natuurgebieden waar zij nu rondtrekken

In de natuur trekken groepen wilde zwijnen rond, die agressief gedrag kunnen vertonen als ze zich bedreigd voelen, of jonge zwijntjes bij zich hebben. De gemeente Meerssen roept daarom dringend op om vooralsnog weg te blijven uit de natuurgebieden Kalverbosch, Humcoven, Vliek, Waterval, Raar, Geuldal en Curfsgroeve. In de natuur trekken groepen wilde zwijnen rond, die agressief gedrag kunnen vertonen als ze zich bedreigd voelen, of jonge zwijntjes bij zich hebben.

Genomen maatregelen

Naar aanleiding van diverse meldingen van agressief gedrag door de wilde zwijnen heeft de gemeente waarschuwingsborden geplaatst bij de toegangen tot de natuurgebieden en worden mensen via deze website en de gemeentelijke social mediakanalen gewaarschuwd.

Daarnaast zijn we in overleg met de Faunabeheereenheid, Wildbeheereenheid en Staatsbosbeheer over eventuele aanvullende maatregelen in deze gebieden. 

Faunarasters langs de A2 zijn gecontroleerd op gaten, om te voorkomen dat wilde zwijnen op de A2 terecht komen. Rijkswaterstaat is ook op de hoogte gesteld.

Blijf weg bij wilde zwijnen

Wilde zwijnen zijn nachtdieren. Ze zijn van nature schuw en gaan de confrontatie met mensen het liefst uit de weg. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen als ze zich bedreigd of opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben. We adviseren dan ook dringend vooralsnog weg te blijven uit deze natuurgebieden.

Eigen verantwoordelijkheid

Ga je hier toch wandelen of fietsen dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. Houd je hond altijd aan de lijn en blijf altijd op de paden.

Wat te doen als een wild zwijn op je afkomt:

  • Klap in je handen, schreeuw en maak je groot met armen in de lucht;
  • Blijft het dier op je af komen, klim dan ergens op (auto, hek, boom);
  • Verstop je achter een boom: Wilde Zwijnen zijn slechtziend!
  • NIET wegrennen: het dier is altijd sneller;
  • NOOIT op de grond gaan liggen, het dier zal blijven aanvallen omdat het denkt te winnen.

Overlast melden

Je kunt overlast van wilde zwijnen melden bij ons gemeentelijke Klant Contact Centrum, tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio