7.7 C
De Bilt

Waterdunen verrijkt met nieuwe wandelroutes

Breskens – Om ook het westelijk deel van de Waterdunen bij Breskens toegankelijk te maken via wandelroutes, hebben gedeputeerde Anita Pijpelink en Rob van Westrienen (directeur Het Zeeuwse Landschap) samen met aannemer Bart van Schilt een lint doorgeknipt bij de brug bij de Walendijk. Het oostelijke deel was al open.

De wandelpaden zien er voorlopig nog anders uit dan de paden in het oostelijke deel. De bovenste gele strooilaag kan pas worden aangebracht wanneer de buitentemperatuur hoger is dan 18 graden. Deze finishing touch wordt in het voorjaar uitgevoerd.

Moeite waard

“Alle wandelpaden zijn nu open. Ik hoop dat veel Zeeuwen en toeristen hier gaan genieten van de prachtige en indrukwekkende natuur en de vogels”, aldus de gedeputeerde. “Het is echt de moeite waard!”

De ontwikkelingen in Waterdunen volgden elkaar snel op in het laatste kwartaal van 2021. “Begin oktober openden we het eerste wandelpad, de Groene Zeekraalroute. Tijdens de bezoekersdag maakten meer dan 850 bezoekers daar al kennis mee. Nu de Vogelroute en de Golfroute ook open zijn, is heel Waterdunen toegankelijk voor wandelaars. Ook kan recreatieondernemer Molecaten van start met de bouw van het recreatiepark. Vorige week tekenden we de notariële akte om de grond over te dragen. Met deze mijlpalen voor het project kunnen we 2021 mooi afsluiten.”  

Wandelen tussen de vogels

Bezoekers kunnen vanaf 9 december parkeren bij de Walendijk en via het vlonderpad naar de vogelkijkhutten lopen die speciaal zijn ingericht voor kinderen. Ook kun je de route volgen die langs de rand van Waterdunen loopt. Dit pad is deels onverhard. Het publiek kan wandelend genieten van een prachtig natuurgebied en de vele vogels die hier verblijven. In deze tijd van het jaar is de kans groot dat je als bezoeker oog in oog komt te staan met een waterhoen, torenvalk, fuut, grauwe gans of buizerd.

Over Waterdunen

Waterdunen is een zilt natuur- en recreatiegebied tussen Groede en Breskens. Na de opening van de getijdenduiker in september 2019 ontwikkelt Waterdunen zich tot een gebied met een afwisselend landschap waar getij de natuurontwikkeling bepaalt. En Waterdunen is nog lang niet uitgebloeid. Het natuurgebied blijft zich de komende jaren verder ontwikkelen en bezoekers verrassen.

Aan Waterdunen werken vijf partijen samen. Dat zijn Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, recreatieondernemer Molecaten, stichting Het Zeeuwse Landschap en de gemeente Sluis. Naar verwachting rondt de Provincie haar werkzaamheden halverwege 2022 af. Daarna komt het natuurgebied in eigendom en beheer van stichting Het Zeeuwse Landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio