27.9 C
De Bilt

Grootschalig onderzoek in Brabant van start naar duurzame logistiek

Logistics Community Brabant en Midpoint Brabant zijn gestart met grootschalig onderzoek naar duurzame logistiek in Brabant. De resultaten moeten bijdragen aan een lagere emissie, circulaire ketens en een schonere woon- en werkomgeving in Noord-Brabant. Vanuit de Regio Deal Midden-Brabant, de provincie Noord-Brabant en het klimaatfonds van de gemeente Tilburg is hiervoor subsidie beschikbaar gesteld. 

Dagelijks worden in steden, bedrijventerreinen en dorpen goederen afgeleverd en bezorgd. Van bevoorrading van winkels in de binnenstad tot aan halffabricaten voor de hightechindustrie en van medicijnen bij particulieren tot aan grondstoffen voor de voedingsindustrie. Logistieke dienstverleners zorgen voor belevering van deze producten en goederen aan bedrijven en bewoners. Daarmee is logistiek een essentiële functie, gericht op het sluiten van productketens.

Transportvolumes

Door de toename van transportvolumes heeft het goederenvervoer een negatieve impact op onder andere bereikbaarheid en milieu. Dit moet anders georganiseerd worden voor een toekomstbestendige brede welvaart. Producenten en leveranciers die transport inhuren geven echter  te weinig prioriteit aan circulaire economie: de lineaire aanpak is goedkoper en makkelijker. Naast het inzetten van duurzame voertuigen moet ook de benutting van de voertuigen omhoog (minder leeg rijden) om het positieve effect op veiligheid (minder voertuigen), leefbaarheid en klimaat (minder emissies en fijnstof) te vergroten.

Het doel van het onderzoeksproject ‘Circulaire Stromen – Next Level Logistics’ is om goederenstromen te bundelen en onnodige transportbewegingen te reduceren door ICT- en datatechnieken, circulaire en lineaire materiaalstromen én ondersteuning op de werkvloer met elkaar te combineren. Dusdanig dat dit leidt tot minder emissies en significant bijdraagt aan een betere en schonere woon- en werkomgeving.

Deelonderzoek in 4 clusters

Om de doelen te bereiken, wordt in vier clusters deelonderzoek gedaan:  

1. Multimodaal 

Containerterminals BTT uit Tilburg en OCT uit Oosterhout willen een volgende stap zetten in verduurzaming van het eerste en laatste gedeelte van de supply chain; de zogenaamde empty milage. Door het inzetten van nieuwe tools op de huidige software wordt gezocht naar de meest optimale combinatiemogelijkheden voor het op- en afzetten van containers na lading en/of lossing. 

2. Benelux-distributie

Dertien transportbedrijven gaan met Netwerk Benelux onderzoek doen naar de optimale beladingsgraad. Het doel is om gezamenlijk transport zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten verlopen door middel van een dynamische planning. TU Eindhoven biedt hierbij ondersteuning met een real-time simulatietool waarbij capaciteitsbeheerfunctionaliteiten beter geïntegreerd worden en andere tools – zoals planningssoftware, chauffeursapplicaties en Transportation Management Systems (TMS) – beter benut worden. 

3. Korte keten (regio- en stadsdistributie)

De Korte Keten samenwerking – een initiatief van zeven logistiek- en voedingsbedrijven in Midden-Brabant – is gericht op het efficiënt en duurzaam verspreiden van lokale versproducten. Het initiatief zit nog in de vroege opstartfase; op transportgebied is nog weinig gezamenlijk georganiseerd. Een kans dus om de keten vanaf de start stapsgewijs op te bouwen. Breda University of Applied Sciences zal in deze clustercase de kernsystemen en digitaliseringsniveaus van de verschillende korte keten bedrijven naar eenzelfde range brengen en werken aan slimme automatisering en transportplanning van de gezamenlijke/gecombineerde voertuigen. 

4. Circulair ambachtsnetwerk

Dit cluster beoogt met een netwerk van circulaire ambachtscentra (milieustraat, kringloopwinkel en opwaardeerders) om circulaire materialen op te waarderen, banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren, vaardigheden te ontwikkelen, sociale integratie te bevorderen en kansen voor ondernemerschap en innovatie te vergroten. Midpoint Brabant, RUV en BAT ondersteunen hierbij door te identificeren welke sectoren, industrieën en materiaalstromen potentieel kunnen bijdragen aan de circulaire keten. Daarna wordt een circulair ambachtnetwerk  met circulaire ambachtscentra, opwaardeerders en op- en overslagstations in Midden-Brabant opgezet. 

Partners in Brabant

Het project Circulaire Stromen – Next Level Logistics wordt uitgevoerd door Logistics Community Brabant en Midpoint Brabant. Daarbij worden zij ondersteund door TU Eindhoven, Breda University of Applied Sciences en TNO. De deelnemende bedrijven zijn: OCT, BTT Multimodal Container Solutions, Coöperatief Netwerk Benelux, De Rooy Transport, CTS Group, Rabelink Logistics, De Smaak van hier, De Wal Hoeve, Coöperatie Brabants Streekgoed, Local Food, eZE Delivery en The Food Directors.

Het project is gestart in februari 2024 en loopt door tot 31 december 2027. Het projectbudget is €4.500.000. Daarvan is € 2.500.000 beschikbaar gesteld via subsidies en wordt €2.000.000 in uren geleverd door de deelnemende partners en bedrijven. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio