9.8 C
De Bilt

60-jarig huwelijk echtpaar Koning: zeilend door het leven

Gemeente Uitgeest – De liefde voor het zeilen is van de straat af te zien als burgemeester Wendy Verkleij het echtpaar Koning bezoekt in verband met hun 60-jarig huwelijk. Ook binnen ademt het interieur de sfeer van de zeilsport, onder andere door eigen nagebouwde zeilboten.

Geschiedenis

Piet Koning (1937 – Assendelft) heeft als kind geen zeilverleden maar de “tik van het varen” krijgt hij van mee een oom. Op zijn 21ste trouwt hij met Nora van Engelen uit Alkmaar (26-8-1938) en uiteindelijk belandt het stel op de Terp in Uitgeest. Zij werkte in de bloemen- en kledingbranche en hij in de metaalbranche, onder meer in Zaandam, Beverwijk, Uitgeest en vervolgens bij de Hoogovens. Daar verdiende hij zijn brood als voorman in de pijp- en leidingbouw (o.a. bij IJmond Pijpleiding).

Zeilen

De kennis en liefde voor staal kwamen goed van pas bij de aanschaf en het onderhoud van zijn eigen stalen boten. De huidige zeilboot is 35 jaar oud, in puike conditie en als miniatuurmodel nagebouwd. Hoewel de werkweken vroeger veel langer en zwaarder waren, besteedde Piet steeds meer tijd aan zijn boten en aan de jachthaven. Het was dan meer dan logisch dat hij in 2016 werd geridderd voor zijn verdiensten bij de Zeil- en Watersportvereniging Uitgeest (ZWVU).

Graag buitenshuis

“Maar gezien mijn leeftijd was het tijd om het rustiger aan te doen”, aldus Piet Koning. De liefde voor de boot en voor elkaar verwoordt hij als volgt: “Een boot is net als een vrouw. Als je haar lief en netjes verzorgt, blijft altijd alles heel en werkt het”. Samen verblijven ze daarom, al dan niet varend, zo veel mogelijk op de boot. “Dan slapen wij de hele week aan boord en ga ik op maandag naar huis voor de was en daarna weer terug naar de boot”, aldus Nora. Ze zijn dan ook graag buitenshuis. Zo gaan zij in februari-maart altijd een maandje naar Benidorm, voordat het vaarseizoen begint. En dit jaar volgde na Benidorm een vier maanden durende boottocht door de Utrechtse en Noord- en Zuid-Hollandse wateren.

Waterrijk

Het feest van hun 60-jarig huwelijksfeest werd gevierd bij het Havenrijk nadat zij ’s middags een tocht met “Eendjes” (Citroën 2CV) door Noord-Holland hadden gemaakt, georganiseerd door hun dochter Yvonne. Het blijft immers water wat de klok slaat bij de familie De Koning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio