7.7 C
De Bilt

Aardgasvrij, wat betekent dat (voor mij)?

Uithoorn – Bijna iedereen heeft er wel over gehoord, gezien, of gelezen. Nederland moet van het aardgas af. Het kabinet heeft gezegd dat we in 2050 ‘aardgasvrij’ moeten zijn.  Bent u benieuwd wat dat eigenlijk inhoudt, aardgasvrij? Wilt u weten wanneer de gemeente met de plannen voor aardgasvrije wijken komt? Of bent u benieuwd wat u nu vast kunt doen op weg naar aardgasvrij wonen?  Deze onderwerpen komen allemaal aan bod tijdens de bijeenkomst die de gemeente samen met het Regionaal Energieloket organiseert op dinsdag 18 december.

Aardgasvrij in Uithoorn?
De gemeenten hebben van de rijksoverheid de taak gekregen om samen met bewoners en andere partijen, zoals netbeheerders, maar ook bijvoorbeeld de woningbouwcoöperaties te zorgen dat in 2050 de ‘gebouwde omgeving’ aardgasvrij kan zijn. Omdat aardgas verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot en dus voor de opwarming van de aarde. Maar ook omdat het Nederlandse aardgas op raakt en aardgaswinning in Groningen problemen oplevert voor onze landgenoten. Als we stoppen met de aardgaswinning in Groningen, moeten we aardgas gaan importeren. Dat leidt ertoe dat de gasprijs stijgt.

Veranderen naar aardgasvrij gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen. Er moet van alles gebeuren. Bijvoorbeeld kiezen welke alternatieven voor welke wijk of buurt het meest geschikt zijn en in welke volgorde het alternatief ingevoerd kan worden. Sommige wijken kunnen misschien al voor 2030 aardgasvrij zijn, andere pas later. Dat hangt er bijvoorbeeld van af of de woningen daar al geschikt voor zijn, of makkelijk gemaakt kunnen worden. De gemeente moet deze keuzes samen met de  belanghebbenden opstellen en vastleggen in een ‘transitieplan warmte’. Dit plan moet er uiterlijk in 2021 zijn. De gemeente is nu bezig met de voorbereidingen hiervan. Als er meer duidelijk is over de aanpak en de planning, informeren wij u hierover.

Informatieavond ‘op weg naar aardgasvrij’:  18 december in De Schutse
Hoewel 2030 ver weg klinkt en 2050 al helemaal, is het toch belangrijk dat u nu al start met maatregelen die uw woning duurzamer kunnen maken. Hoe u dat doet, daarover informeert de gemeente u graag tijdens een informatieavond ‘op weg naar aardgasvrij’ op dinsdag 18 december.  Tijdens deze avond krijgt u tips van het Regionaal Energieloket hoe u uw woning kunt verduurzamen om zo beter voorbereid op weg te gaan naar een aardgasvrij huis in de toekomst. Denk daarbij aan tips hoe u uw huis kunt isoleren, welke manieren er zijn om duurzaam energie op te wekken en zo uiteindelijk energie en geld te besparen. De informatievond begint om 19.30 uur in de Schutse,  De Mérodelaan 1, Uithoorn. U bent van harte welkom en hoeft zich niet voor deze avond aan te melden.

Duurzaamheid is meer dan aardgasvrij
Uithoorn aardgasvrij maken is een belangrijke opgave. Maar daarmee zijn we er niet als het gaat om duurzaamheid. Om goed in beeld te brengen wat de gemeente de komende jaren, samen met bewoners, bedrijven en organisaties aan duurzaamheid gaat doen, stellen we de duurzaamheidsagenda op. Deze duurzaamheidsagenda gaat over de overgang naar een volledig duurzame energiehuishouding (‘energietransitie’), het opvangen van de gevolgen van de klimaatverandering (‘klimaatadaptatie’) en het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen (‘circulaire economie’). De duurzaamheidsagenda moet in de loop van 2019 klaar zijn. Daarom gaat de gemeente begin 2019 in gesprek met inwoners, bedrijven en organisaties om samen te kijken wie welke bijdrage kan leveren. Meer informatie hierover volgt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio