15.4 C
De Bilt

Graven ruimen op gedenkpark van Tuitjenhorn

Gemeente Schagen gaat volgend jaar graven bovengronds ruimen op het gedenkpark Tuitjenhorn. Dit gebeurt omdat het grafrecht van graven verlopen is. De gemeente is dan verantwoordelijk om deze graven te ruimen, tenzij deze cultuurhistorisch waardevol zijn.

Onderzoek cultuurhistorisch waardevolle grafmonumenten

Voordat besloten is tot het bovengronds ruimen is er onderzoek gedaan. In 2019 heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de geschiedenis van de graven op de gedenkparken en de cultuurhistorische waarde hiervan. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 oktober 2019 de lijst met cultuurhistorisch waardevolle graven vastgesteld. “Op deze lijst staan de graven die behouden blijven zolang het gedenkpark blijft bestaan. Daarna hebben vrijwilligers/werkgroepen de lijst bekeken en benoemd welke graven van cultuurhistorisch belang zijn voor hun dorp. Deze lijst kan nog aangevuld worden”, licht wethouder Hans Heddes toe.

Redenen om graven te ruimen

Het ruimen van graven heeft vanuit het ruimingsbeleid meerdere redenen, waaronder beheerkosten, rechtsongelijkheid en begraafcapaciteit. De gemeente gaat alleen bovengronds ruimen. Voordat dit gebeurt plaatst de gemeente bordjes bij deze graven waarvan de rechthebbende onbekend is en waarvan de rechten al verlopen zijn. Als bij een graf een bordje staat kan een nabestaande en/of rechthebbende contact opnemen met de begraafplaatsadministratie van de gemeente Schagen. Zij krijgen dan nog éénmalig de kans om het graf in te huren of grafbedekking eraf te halen voordat deze wordt verwijderd en vernietigd door de gemeente.

Werkzaamheden

In de (na)zomer van 2024 start de gemeente met bovengronds ruimen van de graven op het gedenkpark in Tuitjenhorn. Bij het ruimen verwijdert de gemeente de grafmonumenten en de beplanting op en nabij het graf. Al met al verwacht de gemeente dat door de werkzaamheden de uitstraling van het gedenkpark flink verbetert en dat deze gemakkelijker te onderhouden is. Vervolgens zijn deze plaatsen weer beschikbaar om uitgegeven te worden.

Cultuurhistorische graven

Een flink aantal graven blijft behouden zolang het gedenkpark blijft bestaan, zoals cultuurhistorisch waardevolle graven die op de door het college vastgestelde lijst staan en koopgraven waarvan het grafrecht voor onbepaalde tijd is afgekocht. De lijst van cultuurhistorisch waardevolle graven is begin 2023 aangevuld met graven van personen die door lokale werkgroepen als cultuurhistorisch belang voor hun dorp of polder werden geïdentificeerd. Dit was op de gedenkparken Sint Maartensbrug en Petten. De lijst met graven die de gemeente gaat ruimen is nog niet definitief omdat er eventueel graven op staan die door de werkgroep en daarna door de commissie als waardevol graf op de lijst kan komen te staan.

Zolang vrijwilligers het historisch grafveld (oudste gedeelte) op de begraafplaats onderhouden ruimt de gemeente niet op deze historische grafvelden. Dit gebeurt op verschillende plekken, zoals in Callantsoog, Dirkshorn, Schagen, Sint Maarten, Sint Maartensbrug, Tuitjenhorn en Waarland. De vrijwilligers zorgen voor het onderhoud op de historische velden op de gedenkparken. Mensen die ook als vrijwilliger aan de slag willen op een gemeentelijke begraafplaats kunnen contact opnemen met de gemeente via het algemene telefoonnummer (0224) 210 400.

Altijd melden

Ten slotte vraagt gemeente Schagen nabestaanden van rechthebbenden zich te melden als de rechthebbende is overleden. Doe dit binnen een jaar na het overlijden van de rechthebbende. De gemeente maakt vaak mee dat nabestaanden dat vergeten te doen. Zij weet dan niet wie de rechthebbende van het graf is en plaatst voorafgaand aan het verstrijken van de graftermijn een bordje. Om op die manier alsnog in contact te komen met de nabestaanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio