8.9 C
De Bilt

De paarse vlag tijdens een stranddag: wat betekent dat?

Om bezoekers te waarschuwen voor verontreinigd zeewater, wordt indien nodig de paarse vlag gehesen in Katwijk. Door klimaatverandering kunnen we steeds meer te maken krijgen met extreme regenval. Helaas zorgt extreme regenval er soms voor dat verontreinigd boezemwater via het Uitwateringskanaal op de Noordzee moet worden geloosd. Het water langs de kust kan verontreinigd raken.

Gezondheid van de badgasten voorop

De gezondheid van onze inwoners en badgasten vinden wij heel belangrijk. Een verfrissende duik in zee is natuurlijk heerlijk, maar in het geval van verontreinigd water kun je beter niet zwemmen. Om strandgasten te waarschuwen hijsen we dan, in samenwerking met de Vereniging van Strandexploitanten en de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB), de paarse vlag.

Paarse vlag

Michael van der Plas, voorzitter van de KRB: “De reddingsbrigade doet altijd haar uiterste best om het veilig te houden op het strand en in de zee. Zodat iedereen optimaal van het strand en de zee kan genieten. Goed om te zien dat we gezamenlijk de paarse vlag hijsen om strandbezoekers zo snel mogelijk te waarschuwen wanneer er sprake is van verontreinigd water.” 

“Ook wij dragen graag ons steentje bij en hijsen de vlag om onze gasten te waarschuwen als dat nodig is. De veiligheid van onze gasten staat voorop. We zetten ons daarom graag in voor een veilig strandbezoek”, benoemt ook Stefan van der As, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten in Katwijk.

Meer groen minder steen

Wethouder Jacco Knape: “Als gemeente bereiden we ons voor op de risico’s van het veranderende klimaat en passen de omgeving hierop aan. Een voorbeeld is het aanleggen van meer groen in onze gemeente. Groen vangt regenval beter op dan steen dat doet. Daarmee wordt de druk op het riool verlaagd en de waterkwaliteit verbeterd. Zo kijken we of we bij de geboorte van iedere Katwijker een boom kunnen planten en trekken we jaarlijks geld uit om extra te investeren in groen.” Inwoners kunnen zelf ook iets doen, bijvoorbeeld het planten van meer groen in eigen tuin.

Gezamenlijke aanpak

Het verbeteren van de waterkwaliteit doet de gemeente niet alleen, dat pakken we gezamenlijk op. Met onder andere gemeenten uit de regio en het Hoogheemraadschap onderzoeken we maatregelen om de waterkwaliteit te herstellen, te verbeteren en te beschermen. Wilt u meer weten over zwemwaterkwaliteit? Bekijk www.zwemwater.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio