15.3 C
De Bilt

Broche Nieuw-Zeelandse piloot Jack Lunn van in 1945 neergestort vliegtuig aan familie overhandigd 

Zaterdag 26 augustus ontmoette de nabestaanden van de in 1945 omgekomen Nieuw-Zeelandse piloot Jack Lunn de 86-jarige ooggetuige van dat ongeluk, mevrouw Ria van der Vliet-Ploeg. Die dag dat Jack Lunn neerstortte met zijn vliegtuig op 24 januari, was zij met andere kinderen in de sneeuw van de Zuiderlingedijk af aan het sleeën. De toen 8 jarige Ria hoorde en zag dat het vliegtuig werd geraakt en in verschillende stukken naar beneden stortte. Samen met de andere kinderen is zij toen bij de wrakstukken gaan kijken. Ze vond een stukje plexiglas van de cockpit en nam dat mee; daarvan is een broche gemaakt met daarin een zilveren dubbeltje van Koningin Wilhelmina. 

Nabestaanden Jack Lunn

De nabestaanden van Jack Lunn hebben Ria in het vliegeniersmuseum in fort Vuren ontmoet; de dochter van Ria vertelde de nabestaanden, namens haar moeder, het verhaal waarna Rita de broche overhandigde aan John Lunn. Hij was zichtbaar geëmotioneerd door het verhaal en het feit dat er 78 jaar na het neerstorten van het vliegtuig van zijn oom John dit tastbare kleinood aan hem werd gegeven.

Ook kunstenares mevrouw Jeanne van Dijk-Gertitsen was aanwezig; zij heeft een bronzen reliëf van Jack Lunn gemaakt en wilde dit graag aan de familie overhandigen. Ook dit heeft die middag plaatsgevonden.

Meer informatie

De broche is door de familie Lunn aan het museum gedoneerd en is vanaf volgend seizoen in het museum Sky of Hope te bezichtigen. Hier zijn meer delen van het vliegtuig van Jack Lunn te zien, samen met zijn uniform die door zijn familie in 2017 aan het museum zijn gedoneerd. Een groot deel van het vliegtuig en delen van zijn lichaam liggen nog steeds begraven in de grond bij Heukelum. Een berging van het vliegtuig wordt al jaren tegengehouden door de landeigenaar. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio