12.5 C
De Bilt

Maatregelen waterbeheer Alblasserdam feestelijk afgerond

De maatregelen uit het stedelijk waterplan om het waterbeheer in Alblasserdam te verbeteren, zijn klaar. Om hierbij stil te staan, verrichtten Arjan Kraijo (wethouder) en Mathieu Gremmen (heemraad Waterschap Rivierenland) op 22 februari de start van de laatste maatregel: het planten van de eerste van 20 nieuwe bomen bij Carpoolplaats De Kabelbaan.

Maatregelen goed waterbeheer

In 2006 hebben gemeente Alblasserdam en Waterschap Rivierenland afspraken gemaakt over maatregelen voor een goed waterbeheer. Deze maatregelen zorgen bijvoorbeeld voor minder wateroverlast bij stevige regenbuien. En dat sloot- en opppervlaktewater schoon blijft. De maatregelen werden opgetekend in een ‘waterplan.’ Dit waterplan is nu klaar.

Een van deze maatregelen was extra ruimte maken voor water in de Vinkenpolder. In de loop van de tijd zijn op het bedrijventerreinen Vinkenwaard en Hoogendijk meer gebouwen, straten en parkeerplaatsen aangelegd. Hierdoor kon regenwater moeilijk in de grond komen. De waterberging vangt nu het regenwater op. Zo blijft het water niet liggen op straat en ontstaat minder wateroverlast. De waterberging werd aangelegd in 2016.

200 bomen gekapt in Vinkenpolder

Om dit te doen, heeft de gemeente in de Vinkenpolder 200 bomen moeten kappen. De ruimte waar die bomen stonden, was nodig voor de waterberging. Er was in de buurt van het bedrijventerrein geen andere plek. In de grond lopen hier veel kabels en leidingen (zoals een hoofdleiding voor drinkwater).

Voor de meeste gekapte bomen zijn al nieuwe bomen geplant. De gemeente plant nog 20 nieuwe bomen bij Carpoolplaats De Kabelbaan. Wethouder Kraijoen heemraad Gremmen plantten op 22 februari de eerste boom van deze 20 bomen.

Deze maand zijn ook de waterplannen van de gemeenten Papendrecht, Molenlanden, Sliedrecht, en Gorinchem klaar.

Nieuwe maatregelen in voorbereiding

Met het afronden van de waterplannen is het werk nog niet klaar. Het klimaat verandert. Extreme regenbuien komen vaker voor. Het is vaker en langer droog en warm. Daarom werken provincie, gemeenten en het waterschap in de Alblasserwaard en gemeente Vijfheerenlanden, samen aan een regionale adaptatie strategie (RAS). In 2022 stellen zij een lijst op met maatregelen voor de korte, middellange en lange termijn. Deze maatregelen helpen om gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Wat kun je zelf doen?

 De provincie, gemeenten en het waterschap hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte. Maar zij kunnen dit niet alleen. Vijftig tot zeventig procent van het oppervlak in steden is namelijk privaat terrein. Ook inwoners, eigenaren van percelen en ondernemers kunnen dus meehelpen. Bijvoorbeeld door bestrating vervangen door beplanting, het gebruik van regentonnen of het aanleggen van groene daken. Zie Ons water – Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen? voor tips en inspiratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio