7.9 C
De Bilt

Het overvolle elektriciteitsnet heeft verschillende oplossingen nodig volgens gemeente Wijchen

Al een hele tijd hebben we in de gemeente Wijchen te maken met een vol elektriciteitsnet. Wat is nu precies de oorzaak van dit probleem? En nog belangrijker, wat zijn de mogelijke oplossingen? De gemeente Wijchen heeft samen met de gemeente Druten onderzoek laten doen door Energy Indeed naar de problemen en mogelijke oplossingen. 

Een probleem met meerdere gezichten

Het onderzoek laat zien dat er in Wijchen niet één oorzaak is van het volle elektriciteitsnet. In sommige wijken liggen heel veel zonnepanelen op daken van huizen. In die wijken wekken inwoners en bedrijven dus veel extra elektriciteit op die zij niet direct gebruiken. Deze energie gaat dan terug het net op. In het voorjaar kwamen veel klachten over zonnepanelen die uitvielen binnen bij het meldpunt dat de gemeente inrichtte. Aan de andere kant is de vraag naar elektriciteit groter. Dat komt bijvoorbeeld door de sterke groei van elektrische laadpalen. Tot slot maakt het onderzoek duidelijk dat het elektriciteitsnet en de wet- en regelgeving verouderd zijn.

Oplossingen zoeken in drie richtingen

De oplossingen moeten we zoeken bij Liander, inwoners, bedrijven en de gemeente. Er zijn grofweg drie richtingen.

  1. Het gebruik. De gebruikers van het elektriciteitsnet – inwoners en bedrijven – moeten slimmer omgaan met elektriciteit. Liander en de gemeente kunnen hen hierin helpen en kennis delen over het gebruik van elektriciteit.
  2. Grootschalige opwek van duurzame energie. De gemeente moet beter sturen op de gevolgen van grootschalige ruimtelijke projecten op het netwerk. En op de afspraken hierover tussen gemeente en de initiatiefnemers.
  3. Het elektriciteitsnetwerk. Liander moet het netwerk verzwaren en aanpassen. En ook inwoners kunnen gaan investeren in bijvoorbeeld een buurtbatterij.

Bea Schouten, wethouder energie en klimaat: “Ik ben blij met dit onderzoek, de analyse van de problemen en de voorstellen voor oplossingen. Dit gaat ons verder helpen om dat belangrijke doel te behalen: een duurzame samenleving waarbij onze daken vol liggen met zonnepanelen!”

Vervolg in Lokale Energie Strategie

De resultaten uit het onderzoek neemt de gemeente mee in de nog op te stellen Lokale Energiestrategie. Deze Wijchense Energiestrategie leidt tot een programma met acties, projecten en proefprojecten. Rond de zomer van 2023 zijn de strategie en het programma klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio