6.6 C
De Bilt

Nieuwe banieren op Markt brengen rijke Steenbergse terug

Steenbergen-Het vestingverleden van Steenbergen heeft weer een prominente plaats gekregen in het centrum van de stad. Op de Markt zijn drie nieuwe banieren te bewonderen, met fraaie beelden van de rijke historie, die vanuit Expeditie Nassau nieuw leven wordt ingeblazen.

 Steenbergen is ontstaan in de 13e eeuw – in 2022 wordt het 750-jarig bestaan gevierd – en groeide in de eeuwen daarna uit tot een strategisch belangrijke handelsplaats. De zoutwinning en de centrale ligging in de driehoek van steden en regio’s als Brugge, Zeeland en Zuid-Holland, maakten dat de eerst nogal zwakke vesting versterkt moest worden.

Een initiatief dat hoogstpersoonlijk genomen werd door Prins Maurits, veldheer én zoon van niemand minder dan Vader des Vaderland: Willem van Oranje. Er bestaat dan ook al meer dan 500 jaar een nauwe band tussen het geslacht Nassau en Steenbergen, dat zich sinds 1458 Nassaustad mag noemen. En onze huidige koning, Willem-Alexander, is ook Heer van Steenbergen.

 

Strategische ligging na nieuwe banieren

Redenen genoeg dus, om het vestingverleden meer bekendheid te geven en te benutten voor toekomstige ontwikkelingen. Zo wordt momenteel Fort Henricus – als onderdeel van de West Brabantse en de Zuiderwaterlinie – in ere hersteld. En Steenbergen ligt net als vroeger nog altijd op een bijzonder strategische plek in de zuidelijke Delta. Dat biedt de gemeente volop kansen op toeristisch en economisch gebied.

Onderzoek naar het vestingverleden en de mogelijkheden om dit te vertalen naar het heden en de toekomst, gebeurt onder de noemer Expeditie Nassau: een project waarin enthousiaste ondernemers, (cultuurhistorische) verenigingen, onderwijsinstellingen en inwoners uit alle geledingen van de Steenbergse samenleving de hoofdrol spelen, met ondersteuning van de gemeente.

Levensboek

De expeditieleden ondernamen het afgelopen jaar een ware ontdekkingsreis, waaruit diverse plannen naar voren kwamen. Met als meest tastbare idee de ontwikkeling van een Levensboek voor kinderen, om hun eigen geschiedenis in op te tekenen, te leren hoe hun voorouders hier leefden en een beeld te krijgen bij het erfgoed.  Het Levensboek behaalde, uit maar liefst 72 inzendingen, de 2de plaats bij de verkiezing van de Brabantse Erfgoedprijs 2017.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio