17 C
De Bilt

Basisscholen praten mee over de Capelse buitenruimte

Voor het programma Buitenruimte zijn ook basisscholen belangrijk. Eerder haalde de gemeente de afgelopen maanden al heel veel ideeën en wensen op voor de Capelse buitenruimte met Wijktours en Wijkcafés. Ook de volwassenen van de toekomst, onze kinderen, hebben een belangrijke stem in de invulling van de buitenruimte de komende jaren. Wethouder Buitenruimte Marc Wilson haalde daarom gisteren een doos vol ideeën op bij Obs De Tweemaster.

Met het lespakket kunnen kinderen op basisscholen een speelse manier bijdragen aan het beleid voor de buitenruimte. De mini-lespakketten bestaan uit een animatie, kleurplaat, lesbrief en speciale ‘inleverdoos’. Allemaal speciaal ontwikkeld en vormgegeven voor kinderen.

Marloes Schimmer, directeur basisschool De Tweemaster, is blij dat kinderen ook betrokken worden in het meedenken over de buitenruimte: “We hopen dat minimaal één van de ideeën van onze leerlingen uitgevoerd wordt. We zijn trots op hoe goed ze hebben meegedacht en de prachtige tekeningen die ze hebben gemaakt.”

Door de ogen van een kind

“Ook onze kinderen gebruiken de buitenruimte intensief. Tijdens het spelen, op weg naar school of sport; noem maar op”, vertelt wethouder Marc Wilson. “Zij moeten dus een belangrijke stem hebben bij de invulling van de buitenruimte in de komende jaren. Omdat de gesprekken over buitenruimte best ingewikkeld zijn, hebben we gezorgd dat de kinderen vanuit hun eigen belevingswereld en met de middelen die zij goed kennen hun ideeën en wensen met ons hebben kunnen delen. Daar komt nog bij dat de kinderen de volwassenen van de toekomst zijn. Door hun stem nu te horen, leren zij ook hoe belangrijk het is om mee te praten: zo leren zij over participatie.”

Een mini-lespakket voor kinderen over buitenruimte

7 basisscholen hebben zich aangemeld voor het mini-lespakket. Zij zijn de afgelopen periode in groep 6, 7 en 8 aan de slag gegaan met de animatie, groepsgesprekken en kleurplaten. Voor de juffen en meesters is een lesbrief gemaakt. Zo hebben de kinderen op een speelse en lerende manier aandacht besteed aan wat buitenruimte is en wat dat betekent voor hun eigen leef- en schoolomgeving. Daaruit zijn een heleboel tekeningen en tekstjes gekomen die de gemeente kan gebruiken bij het verder ontwikkelen van het beleid voor de buitenruimte.

Basisscholen kunnen nog steeds meedoen!

Scholen die nog geen gebruik hebben gemaakt van het lespakket kunnen zich nog steeds aanmelden hiervoor. Zij (of de ouders van leerlingen) kunnen contact opnemen met het programmateam Buitenruimte via hartvoorbuitenruimte@capelleaandenijssel.nl.

Meer informatie over het Programma Buitenruimte is te vinden via https://capellebouwtaandestad.nl/project/programma-buitenruimte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio