3.4 C
De Bilt

Buurtbemiddelaars gezocht in Capelle

Capelle aan den IJssel – Vrienden hebben is fijn, maar goeie buren nóg fijner. Iedereen met een burenconflict weet dat. Vrijwillige buurtbemiddelaars ondersteunen bij het oplossen van problemen tussen buren. Zeker in coronatijden zijn buren vaker thuis. Naast mooie initiatieven zorgt dit ook voor meer hulpvragen aan Buurtbemiddeling. Daarom zoekt Welzijn Capelle mensen die zich als buurtbemiddelaar willen inzetten voor anderen.

Buurtbemiddeling

Miscommunicatie of kleine irritaties tussen buren kunnen zich opstapelen tot een heus probleem. Tot mensen elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Dat oplossen, of beter: voorkómen, kan met behulp van buurtbemiddeling. Dit is onpartijdige, gratis hulp, van onafhankelijke en getrainde vrijwillige bemiddelaars. Zij helpen buren om hun problemen op een positieve manier te bespreken en afspraken te maken. Bijna altijd komen mensen er met hulp van een buurtbemiddelaar samen goed uit.

Reacties

Alle betrokken partijen zijn positief over buurtbemiddelaars. Een greep uit de reacties van bewoners: ‘De buurtbemiddelaars belden snel, ze waren neutraal en hebben de gesprekken goed geleid’, en ‘De lucht is geklaard, we praten weer normaal met elkaar’. De huidige bemiddelaars verwoorden het zo: ‘Wij zijn goed in het luisteren naar wat niet gezegd wordt. Conflicten helpen oplossen is heel bevredigend’. Ook de politie is blij met de bemiddelaars: ‘Het voordeel is dat er niet meteen iemand in uniform voor de deur staat. Dus schakel eerst buurtbemiddeling in!’

Uitdagende vrijwilligersbaan

Coördinator Buurtbemiddeling Pam van Rooijen van Welzijn Capelle: ‘Wij zoeken enthousiastelingen met goede sociale en communicatieve vaardigheden, die onpartijdig en zonder (voor)oordeel kunnen luisteren. Ze vinden het leuk om mensen te helpen, zelf oplossingen te vinden en respecteren ieders privacy. Daarnaast zijn zij leergierig en kunnen zij goed samenwerken’

Opleiding en begeleiding

Gemiddeld besteedt een buurtbemiddelaar één dagdeel per week aan het vrijwilligerswerk. Nieuwe kandidaten krijgen een gecertificeerde training Buurtbemiddeling en jaarlijks een verdiepingstraining. Een professionele coördinator begeleidt de vrijwilligers. Ook zijn er regelmatig teamoverleggen en intervisiebijeenkomsten met collega-bemiddelaars.

Coronamaatregels

Natuurlijk nemen ook de buurtbemiddelaars de maatregels van het RIVM serieus. Intakes zijn daarom voorlopig telefonisch, en persoonlijke bemiddelingsgesprekken met 1,5 meter afstand.

Aanmelden of meer informatie

Buurtbemiddelaar worden? Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met coördinator Buurtbemiddeling Pam van Rooijen, p.vanrooijen@welzijncapelle.nu of 06 – 398 36 317.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio