21.6 C
De Bilt

Capelle in actie tegen wapenbezit

Capelle aan den IJssel – Met het inscannen van een QR code op een stoeptegel begon burgemeester Peter Oskam van Capelle vandaag de jongerencampagne You Choose. De campagne gericht op jongeren van 12 t/m 23 wil het (steek) wapen bezit onder jongeren terugdringen. Bekende Capellenaren als Emms van Broederliefde, e-sporter Thomas de Zeeuw, DJ Ferry Corsten, Cheyenne, wereldkampioene MuayThai boxing, Jawad (cabaretier), Merdo (rapper) en DJ Dylan werken met filmpjes mee.

De campagne is een samenwerking tussen de gemeente Capelle aan den IJssel, Politie en Soapbox jongerenmarketing. Via de QR code kom je direct op de website van You Choose.

Op de website You Choose laten de DJ’s en rappers door middel van filmpjes zien dat jongeren hun dromen moeten proberen te realiseren en daarmee een mooie toekomst hebben. Dat ze hun talenten moeten inzetten en dat je met doorzettingsvermogen veel in het leven kunt bereiken. Op de website vinden jongeren, ouders en docenten ook een overzicht (en advies en tips) met activiteiten voor jongeren om hun talenten te ontwikkelen.

Capelle tegen wapenbezit. Foto: Frank de Roo

Burgemeester Peter Oskam maakt zich al langere tijd grote zorgen over het bezit en gebruik van steekwapens onder jongeren: “De afgelopen jaren is het aantal geweldsincidenten met messen onder de jonge jeugd enorm gestegen. Dat probleem doet zich landelijk voor, maar helaas ook in Capelle. In 2021 waren er 38 incidenten in Capelle waarbij een mes werd gebruikt. Bij 25 van deze incidenten waren jongeren tussen 12 en 17 jaar oud betrokken.”

Volgens Oskam zijn deze cijfers slechts ‘het topje van de ijsberg’. “Lang niet alle incidenten hebben we goed in beeld omdat jongeren vaak geen melding durven doen bij de politie. “Ze willen niet gezien worden als een ‘snitich’ die praat met de politie of hulpverleners. Ook zijn ze bang voor wraakacties. Dit is heel ernstig en dit wil en kan ik niet accepteren in onze stad.” De burgemeester zet zich daarom met de politie, scholen, jongerenwerk en nu ook bekende Capellenaren in om het messengeweld terug te dringen.

Wethouder jeugd Ans Hartnagel sluit zich daar bij aan: “Met de campagne laten we voorbeelden en alternatieven zien. Bedoeld om jongeren weerbaar te maken en ze te laten zien dat ook zij de keuze hebben om zich op een positieve manier te ontwikkelen en te werken aan een mooie toekomst.”

Drillraps

Ook Capelle heeft te maken met een toenemend aantal geweldsincidenten waarbij het gebruik van een (steek)wapen niet geschuwd wordt. In 2021 waren er 38 mesincidenten waarvan 25 onder de jeugd van 12 t/m 17 jaar. Veel jongeren dragen een (steek)wapen omdat zij zich niet veilig voelen. Zij zien dit als een soort bescherming. Ook wordt er onder leeftijdsgenoten een status ontleend aan (steek)wapenbezit. Soms spelen drillraps van groepen jongeren daarbij een rol. Drillrap is een muziekvorm waarin groepen of ‘gangs’ via muziek en video’s bedreigingen naar andere groepen uiten en waarin geweld wordt verheerlijkt.

Peter Oskam: “Ook dit is een ontwikkeling waar ik me zorgen over maak. Met de You Choose campagne voor jongeren wijzen we op de gevaren van wapenbezit en gebruik maar bieden we ook een alternatief om jongeren de kans te geven hun talenten positief te ontwikkelen.”

Bekende Capellenaren

Bekende Capellenaren als Emms van Broederliefde, e-sporter Thomas de Zeeuw, DJ Ferry Corsten, Cheyenne, wereldkampioene MuayThai boxing, Jawad (cabaretier), Merdo (rapper) en DJ Dylan werken met filmpjes mee. Op verschillende plekken in Capelle zijn stoeptegels met een QR code gelegd. De tegels liggen bij ontmoetingsplekken voor jongeren, scholen en sportverenigingen. Door de QR code te scannen met je camera van je telefoon kom je gelijk op de website.

Capelle tegen wapenbezit. Foto: Frank de Roo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio