21.8 C
De Bilt

Feestelijke opening van duurzame parklets in de Vlaardingse Zuidbuurt

Vlaardingen – Op 1 mei 2024 vond de feestelijke opening van twee duurzame parklets in de Vlaardingse Zuidbuurt plaats. De parklets, waarbij het gaat om parkeerplekken die getransformeerd worden tot ontmoetingsplekken, zijn in de Zuidbuurt vormgegeven door hier twee buurttafels te ontwerpen en te plaatsen. Dit met het doel om de levendigheid van de buurt te vergroten.

De bewoners in de Zuidbuurt vierden samen met Gemeente Vlaardingen, Waterweg Wonen en ERA Contour op 1 mei de komst van de parklets. De ruime buurttafels bieden mogelijkheden voor verschillende activiteiten, zoals gezellig kletsen, een evenement organiseren, ontspannen na een wandeling, of samen genieten van een maaltijd in het zonnetje.

Parklets

De parklets zijn een initiatief van ERA Contour, Waterweg Wonen en Gemeente Vlaardingen. Het ontwerp is van Sam Vos, Carlijn Linssen en Sanne Sophie Hoogkamer, die de winnaars waren van de parkletprijsvraag eind december 2023. Studio Klinkenberg heeft de parklets gerealiseerd. Buurman Rotterdam heeft zorggedragen voor de circulaire materialen ervan.

Extra ontmoetingsplek vergroot de leefkwaliteit

Met de opening willen de betrokken partijen buurtbewoners uitnodigen om kennis te maken met de nieuwe ontmoetingsplek en ze laten zien dat dit een plek is die ze actief kunnen gebruiken. Bewoners kunnen op houten schijfjes hun wensen achterlaten. Ook kunnen ze hierop tekeningen maken. Deze eigen creaties worden vervolgens boven de tafels aan de pergola opgehangen. 

Ideeën ophalen en bewoners activeren  

“Tijdens de opening verzamelen we ook de ideeën van de bewoners om de buurttafels verder te verrijken met hun input. We nodigen hen uit om hun ideeën te delen, te bespreken wat zij zelf kunnen bijdragen, en wie of wat ze daarvoor nodig hebben om daar vervolgens ook samen een vervolg aan te geven. Het is als een blanco vel waarbij wij de buurtbewoners een plek bieden om dit samen in te kleuren,” zegt Romy Raanhuis, conceptorganisator bij ERA Contour en nauw betrokken bij het project.

Kruidenplanten en pergola

Aan flora en fauna geen gebrek bij de buurttafels. De toevoeging van kruidenplantjes geeft de buurttafels een smaakvolle twist. Ook is een wormenhotel geïntegreerd die bijdraagt aan de omzetting van groenafval tot voedingsstoffen voor de planten en bloemen. En de pergola geeft de buurttafels extra kleur.

Zuidbuurt in ontwikkeling

Het initiatief van de parklets is onderdeel van de planvorming van de Zuidbuurt in Vlaardingen waarmee ERA Contour, Waterweg Wonen en Gemeente Vlaardingen vorig jaar zijn gestart. Deze biedt talloze uitdagingen en kansen voor ontwikkeling. De betrokken organisaties kijken onder meer hoe ze de openbare ruimtes kunnen verbeteren door middel van innovatieve ontwerpen. De parklets die nu geplaatst zijn, hebben een tijdelijke invulling.  Als de bewoners enthousiast gebruikmaken van de buurttafels wordt begin van de zomer bekeken of ze langer kunnen blijven bestaan. Het initiatief van de parklets is mede mogelijk gemaakt door de TBI Klimaattrein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio