16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Groeps- en gebiedsverbod voor jonge uithalers en dwangsom voor eigenaar pand

Burgemeester Foort van Oosten heeft aan een groep van veertien jonge uithalers voor de periode van drie maanden een groeps- en gebiedsverbod opgelegd voor de gemeente Nissewaard. Daarnaast is tegen het bedrijfspand in Spijkenisse dat faciliterend was voor de uithalers, een last onder dwangsom opgelegd. De groep verzamelden zich hier en nam hier plaats in een zogenoemde Trojaanse container die gebruikt werd voor van de invoer van verdovende middelen.

Bedrijfspand verzamelpunt voor uithalers

Gebleken is dat in december 2023 in een bedrijfspand in Spijkenisse uithalers samenkwamen en plaats namen in de Trojaanse container. Deze Trojaanse container werd vervolgens door een vrachtwagen vervoerd naar een containerterminal in de Rotterdamse haven, met het doel om de uithalers toegang te verschaffen op de containerterminal, zodat zij daar verdovende middelen uit containers konden halen.

Trojaanse container

Een Trojaanse container is een zeecontainer die zodanig is aangepast en ingericht dat uithalers in die container onrechtmatig op containerterminals kunnen komen en daar eventueel een aantal dagen kunnen verblijven. Deze vaak jonge criminelen komen op de containerterminals om verdovende middelen op Nederlands grondgebied te krijgen en van hieruit verder te distribueren over Europa.

Groep aangetroffen in container

Tijdens een controle op de terminal constateerden Douanemedewerkers dat de deurnokken aan de achterzijde van de container waren doorgeslepen. De doorgeslepen nokken en het aantreffen van de spanband waren indicaties dat de container een geprepareerde, en daarmee Trojaanse, container betrof. In de container werden de uithalers aangetroffen en vervolgens aangehouden.

De Trojaanse container is nader onderzocht. In de container werden tassen met etenswaren, powerbanks, containerzegels, handschoenen, gereedschap en telefoons aangetroffen. Op basis van ervaringen uit eerdere politieonderzoeken kan worden gesteld dat uithalers dergelijke spullen meenemen op de containerterminal om verdovende middelen uit containers te halen en enige tijd op een containerterminal te kunnen verblijven.

Samenwerking met Zeehavenpolitie

Deze bestuurlijke aanpak is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Zeehavenpolitie. Gezien de geografische ligging van de gemeente Nissewaard, dicht bij de Rotterdamse haven, zal de komende periode worden gebruikt om de samenwerking met de Zeehavenpolitie te verstevigen en verder uit te bouwen, in het belang van de openbare orde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio