15.6 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Inzamelactie RSC/RVSV voor de Voedselbank Rotterdam

3, 4 en 5 april stonden in het teken van een inzamelactie voor de Rotterdamse Voedselbank, georganiseerd door de studentenvereniging R.S.C./R.V.S.V. ter gelegenheid van het 22e lustrum de “Goede Doelen Dagen”. De leden vulden meer dan 1000 kratten en haalden zo ruim 30.000 producten op. Dit maakt het de grootste particuliere inzamelactie voor de Voedselbank Rotterdam ooit.

Geslaagde inzamelactie

De inzamelactie werd niet alleen gekenmerkt door de indrukwekkende hoeveelheid gedoneerd voedsel, maar ook door de betrokkenheid van de studentengemeenschap bij het thema armoede en voedselonzekerheid. De Goede Doelen Commissie van het R.S.C./R.V.S.V. heeft zich gedurende de actie teruggetrokken in het ‘glazen huis’, waarin overdag alle producten werden verzameld en ‘s avonds radio-uitzendingen werden gemaakt.

Bij de uitzendingen werden relevante sprekers uitgenodigd om te praten over studenteninitiatieven, de Voedselbank en armoede in Rotterdam. Vandaag komt de Voedselbank Rotterdam de vele kratten ophalen bij de Sociëteit in Kralingen.

Rotterdamsch Studenten Corps & Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging

In 2024 bestaat het R.S.C./R.V.S.V. 110 jaar. In mei wordt dit officieel gevierd tijdens het lustrumfestival, maar de vereniging wil graag meer doen. Met ruim 1700 leden is het R.S.C./R.V.S.C. de grootste studentenvereniging van Rotterdam en daarom hebben we onszelf de vraag gesteld hoe we deze slagkracht ter ere van het lustrum kunnen inzetten voor de stad Rotterdam.

Door middel van een interne competitie zijn de leden aangemoedigd deel te nemen aan de inzamelactie voor de Rotterdamse Voedselbank. Het dispuut met de meeste producten kon een mooie prijs winnen. We stonden perplex van de reactie van onze leden. Op woensdag kwamen al vroeg de eerste kratten binnen bij het ‘glazen huis’, en snel werd duidelijk dat dit wel eens een hele grote actie kon worden.

Trap op, trap af met 1.000 kratten - bijzondere inzet studenten
Trap op, trap af met 1.000 kratten – bijzondere inzet studenten – Foto: Roderik van Nispen

De stijgende lijn hield aan en op vrijdag kregen we het bericht dat de leden de grootste inzamelactie ooit mogelijk hadden gemaakt. Een gemiddelde supermarktactie levert 30 kratten op. Met 1000 kratten is dit een niet te bevatten resultaat waar wij als lustrumcommissie enorm trots op zijn. Stichting Betrokken Student zal dit werk nu jaarlijks voortzetten.

Bewust is gekozen voor de focus op het inzamelen van producten voor de Voedselbank in plaats van op het inzamelen van een geldbedrag. Met deze inzamelactie weten we namelijk zeker dat de inzet van de vereniging bij de meest behoevende Rotterdammers terecht komt. Dit is voor ons het belangrijkste. Met het resultaat kan de Voedselbank de 2000 Rotterdamse huishoudens 15 weken lang van extra producten voorzien.

Voedselbank Rotterdam

Het Rotterdams Studenten Corps en Rotterdams Vrouwelijke Studenten Vereeniging kan wel een potje breken bij onze Voedselbank. Tijdens de Goede Doelen Dagen doneerden de leden maar liefst 30.000 producten! Dat zijn ruim 1000 goed gevulde voedselkratten. Binnenkort ligt het in de schappen van onze supermarkten.

Het 22e lustrum van R.S.C./R.V.S.V. is een groot feest. Ook voor ons! Want op 3, 4 en 5 april werd voedsel ingezameld op de sociëteit. Studenten, familieleden en inwoners van Kralingen liepen de deur plat en doneerden samen meer dan 30.000 houdbare producten. Daar kunnen heel veel cliënten heel lang van eten.

Een vrachtwagen kan gevuld worden voor de voedselbank
Een vrachtwagen kan gevuld worden voor de voedselbank – Foto: Roderik van Nispen

De actie werd groots opgezet. De Goede Doelen Commissie liet zich die 3 dagen namelijk opsluiten in een ‘glazen huis’ waar het ’s avonds ook radio maakte. Ze nodigden sprekers uit om te vertellen over de Voedselbank, armoede en Rotterdam. Dat leverde mooie verhalen op van onder meer Sander de Kramer, Ivo Opstelten en onze eigen Helma Beker. Een sterk staaltje Rotterdammers voor Rotterdammers, zeg maar.

Nog steeds kijken wij een beetje beduusd naar de enorme muur van oranje kratten die in onze loods is verzameld. En wij gaan knetterhard aan de slag om alles op de juiste plek te krijgen: op tafel van 2000 Rotterdamse huishoudens. Studenten bedankt! Jullie geven ons motto ‘Wegkijken helpt niet, aanpakken wel’ een heel nieuw elan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio