13.1 C
De Bilt

Keti Kotiplein in Vlaardingen ter herdenking van afschaffing slavernij

De ‘Ketenen Verbroken’, is de vertaling van Keti Koti. Op 1 juli werd, ter herdenking van de afschaffing van slavernij in het Nederlandse koninkrijk, het plein aan de Waalstraat ter hoogte van het stadskantoor in Vlaardingen omgedoopt tot Keti Kotiplein. Het initiatief voor de nieuwe straatnaam kwam uit de gemeenteraad waar de raadsfracties van DENK, CDA, D66, GroenLinks en PvdA een motie indienden voor de nieuwe naam. De wens is om op deze locatie in een later stadium ook een monument te realiseren.

Excuses

In december 2022 heeft de Nederlandse regering excuses aangeboden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakte personen voor het slavernijverleden van Nederland. De regering erkende daarbij dat de Nederlandse overheid eeuwenlang slavernij mogelijk maakte, in stand hield en hiervan profiteerde. Ook in Vlaardingen waren er mensen betrokken bij de inzet van tot slaaf gemaakten. Zo was er een Koffieplantage Vlaardingen aan de Cottica gevestigd. Ook Suiker- en koffieplantage Poelwijk aan de Pericakreek was in eigendom van een Vlaardinger.

Op 1 juli was het 150 jaar geleden dat slavernij in Het Koninkrijk der Nederlanden officieel afgeschaft werd. In de motie geven de betreffende raadsfracties aan dat het daarom passend is om in Vlaardingen een concrete plek te maken die recht doet aan de gevoelens en verlangens vanuit de gemeenschap en in het bijzonder voor mensen die een historische binding hebben met het slavernijverleden.

Keti Kotiplein

Het Keti Kotiplein is gesitueerd in het hart van Vlaardingen. Er zijn geen huisadressen aan het plein verbonden. Het plein zal een adres zijn voor bezinning over en herdenking van het slavernijverleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio