19.2 C
De Bilt

Nieuwe behandellocatie voor Hersenz Dordrecht e.o.

Dordrecht – Hersenz heeft een nieuwe behandellocatie in de Drechtsteden. Vanaf september wordt de behandeling gegeven in activiteitencentrum Overweg aan de Prattenburg in Dordrecht. Hersenz is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die klaar zijn met revalideren, maar nog problemen tegenkomen in het dagelijks leven. Voor mensen die wonen in de ruime regio rond Dordrecht verzorgt de Gemiva-SVG Groep dit programma.

Nieuwe behandellocatie

In de nieuwe behandellocatie, activiteitencentrum Overweg, heeft Hersenz eigen, prikkelarme behandelruimtes: twee gespreksruimtes en een ruime fysieke behandelruimte. Het moderne gebouw is goed afgestemd op mensen met niet-aangeboren hersenletsel, want in Overweg komen ook veel mensen met hersenletsel voor een zinvolle dagbesteding. Hersenz-deelnemers kunnen er dus in een voor hen prettige omgeving werken aan hun behandeldoelen.

Verder na hersenletsel

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of aandoening aan de hersenen kan leiden tot blijvend hersenletsel. Als gevolg hiervan ontstaan cognitieve klachten, psychische problemen, vermoeidheid of fysieke klachten. De behandeling van Hersenz richt zich op mensen in de chronische fase:  zij zijn klaar met revalideren en willen hun leven weer oppakken, maar komen hierbij problemen tegen. Of ze willen beter leren omgaan met hun beperkingen en hun zelfredzaamheid, eigen regie en participatie vergroten. Hersenz ondersteunt hen door middel van een samenhangende, interdisciplinaire behandeling, die zich ook richt op naasten van de cliënt.

De gespecialiseerde behandelaars komen ook thuis. Niet een paar keer, maar zo vaak als de cliënt nodig heeft om het geleerde toe te passen in het dagelijks leven. En om de cliënt en zijn of haar naasten te ondersteunen.

Uitgestoken hand

“Anderhalf jaar na mijn herseninfarct merkte ik dat ik vast ging lopen”, vertelt Loes, één van de deelnemers aan de behandeling in Dordrecht. “Al die tijd had ik energie gestoken in lichamelijk herstel. Twee keer per week naar de fysiotherapeut om mijn lichaam weer sterk te krijgen. Maar hoe goed dat ook ging, ik bleef vastlopen. Ik kreeg mijn leven niet op de rit en al helemaal niet zoals voorheen. Ik kon niet meer terug naar mijn oude ritme en weekplanning. Het lukte me niet om dat alleen in balans te krijgen. In mijn hoofd bleef het een warboel. Iedere keer probeerde ik iets anders, maar zonder vaste structuur.”

“Ik heb lang gedacht dat het me wel zou lukken alleen. Dat ik er niet slecht genoeg aan toe was om hulp van professionals te vragen. Dus stelde ik het weer een half jaar uit en ploeterde ik verder in de chaos. Mijn geheugen was goed. Zo ook mijn spraak. Al die tijd dacht ik dat mijn restverschijnselen alleen fysiek waren. Maar ik weet nu – hoe goed ik er ook uitgekomen ben – dat er ook cognitief iets beschadigd is.”
“Hersenz is een plek waar ik me veilig voel. Een plek waar ik mijn kwetsbaarheid niet hoef te verbergen achter een masker van vrolijkheid. Daar mag ik huilen en gefrustreerd zijn. Daar begrijpen ze mijn worsteling in het wennen aan mijn nieuwe ik. Ze geven me weer handvatten om verder te kunnen en de moed niet te verliezen. Ik had het zo nodig dat er iemand zou zijn die me bij de hand zou nemen en me het leven weer te leren. Bij Hersenz heb ik die uitgestoken hand gevonden.”

Landelijke samenwerking

De Hersenz-behandeling is landelijk beschikbaar dankzij de samenwerking tussen twaalf zorgorganisaties, waaronder de Gemiva-SVG Groep. Gemiva biedt de behandeling ook in Gouda en Leiden voor de mensen die in de regio daaromheen wonen. In andere regio’s kunnen mensen met hersenletsel terecht bij de andere organisaties.

Wilt u weten of de behandeling van Hersenz voor u interessant is? Doe de test via www.hersenz.nl/doe-de-test. Of mail naar hersenz@gemiva-svg.nl. U kunt ook bellen naar 088 205 24 00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio