7.7 C
De Bilt

Aanleg nieuwe Stadsplein Capelle in januari van start

Capelle aan den IJssel – De voorbereidingen voor de aanleg van het nieuwe Stadsplein zijn in volle gang. Begin januari geeft de gemeente het startsein voor de werkzaamheden van ‘de huiskamer van de stad’. Het streven is om het vernieuwde plein in april 2025 (voorjaar) klaar te hebben.

Het nieuwe Stadsplein moet het aantrekkelijke, levendige stadshart van Capelle worden: de huiskamer van de stad. Een bijzonder plein, met veel bomen, meer groen, fonteintjes, mooie bankjes en sfeerverlichting. En met voor jong en oud genoeg te doen: bankjes om te ontmoeten, horecaterrassen, de weekmarkt en evenementen. Wethouder Jannes van der Heide (Stadsontwikkeling): “We zijn blij dat we in het nieuwe jaar kunnen gaan starten met de werkzaamheden voor het nieuwe Stadsplein. De Capellenaar heeft er lang op moeten wachten, maar nu eindelijk is het zo ver”.

Bijzonder en complex ontwerp

In september was de verbouwing van de Koperwiek afgerond en kon begonnen worden met het Stadsplein. Eind september werd ook de aannemer bekend: HT Infra. Gemeente en aannemer vormen samen een bouwteam en bereiden de planning en de werkzaamheden voor. Het bijzondere en complexe ontwerp vraagt om veel voorbereiding. Met name door de fonteinen moet er een betonvloer op palen onder de grond komen.
De gemeente voert ook gesprekken met de ondernemers aan het Stadsplein over de effecten van de verbouwing en hen zo veel mogelijk te ondersteunen tijdens de bouwperiode.

Fasering werkzaamheden

In januari 2024 wordt begonnen met rioolwerkzaamheden, kabels en leidingen en verharding aan de rand van het plein. De rest van de werkzaamheden volgt in fases, om de overlast zoveel mogelijk te beperken en het terrasseizoen zo veel mogelijk te faciliteren. Vanaf april tot oktober 2024 is het voor de horeca aan het Stadsplein weer mogelijk om een terras te hebben. In deze fase tot en met december 2024 wordt er gewerkt aan het middengedeelte van het plein.

Zo worden de verharding, de banken, het water en de verlichting aangebracht. Vanaf oktober 2024 vervolgen de werkzaamheden aan de rand van het plein, in de strook waar de terrassen zich bevinden. En vanaf januari 2025 zijn de laatste werkzaamheden op het Stadsplein aan de kant van de Rivierweg en het aanleggen van de vlonder aan het Amnestyplein aan de beurt.

Plein bereikbaar

Tijdens de aanleg van het plein blijft het plein zoveel mogelijk bereikbaar voor ondernemers, metrobezoekers, winkelbezoekers en horecabezoekers. De weekmarkt blijft op de tijdelijke plek aan de Lijstersingel totdat het Stadsplein definitief afgerond is. Er wordt gebouwd in fases om de overlast te beperken.

Proefvak tegels Stadsplein

Begin december is een zogenoemd proefvak aangelegd aan de Lijstersingel, op de locatie van de markt. Dit proefvak is een voorbeeld van de stenen die op het Stadsplein komen te liggen. Zo wordt er bekeken of de kleurstelling van de stenen voldoet en of de tegels ook geschikt zijn bij bepaalde weersomstandigheden en vervuiling door de markt. Er is dus nog een kleine kans dat een wijziging komt in de keuze van de tegels.

Informatie tijdens de werkzaamheden

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden tijdens de bouw van het nieuwe Stadsplein, download dan de Bouwapp Herinrichting Stadsplein. Vanaf januari 2024 houden we u wekelijks op de hoogte met updates. Meer informatie is ook te vinden op de website cbads.nl/stadsplein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio