22.4 C
De Bilt

Opening Wijk Mrija in gemeente Vlaardingen

Op 11 september vond de officiële opening van de wijk Mrija plaats, een regionale opvanglocatie voor 1000 Oekraïners die zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. Dit moment werd gemarkeerd door de handeling van het hijsen van de vlaggen door staatssecretaris Eric van der Burg (Nederlandse vlag), ambassadeur Oleksandr Karasevych (Oekraïense vlag) en burgemeester Bert Wijbenga(Vlaardingse vlag).

Wijk Mrija

De ‘bijzonder normale’ wijk Mrija biedt een langdurige opvang (3 jaar) van 1000 Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Vlaardingen en is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking met verschillende partijen. Een belangrijke en tegelijkertijd complexe opgave waarmee wij als gemeente een bijdrage leveren aan deze oorlogscrisis. Dat kunnen we alleen omdat het Rijk de kosten vergoedt én dankzij de constructieve samenwerking met vele organisaties, van bouwers tot scholen en van maatschappelijke organisaties tot Vlaardingse ondernemers.

Burgemeester Bert Wijbenga:

“Vandaag komen we hier samen om een belangrijk moment in de totstandkoming van Mrija te markeren. Mrija is niet zomaar een plek; het is een getuigenis van wat er bereikt kan worden wanneer mensen en organisaties de handen ineenslaan voor een gemeenschappelijk doel. Het is een symbool van hoop te midden van chaos. Ik wil mijn dank uitspreken aan iedereen die betrokken is geweest. Samen hebben jullie een idee omgezet in realiteit en een toevluchtsoord geboden aan degenen die het het meest nodig hadden.”

Staatssecretaris Eric van der Burg:

“In nauwe samenwerking met collega’s van de Rijksoverheid heeft Vlaardingen deze langdurige opvangorganisatie kunnen realiseren. Hier kunnen vluchtelingen uit Oekraïne de komende drie jaar in alle rust wonen, leven en naar school gaan. Dit is voor Oekraïners zelf, maar ook voor ons allen een geruststelling. Mijn dank gaat uit naar iedereen die betrokken is geweest bij het mogelijk maken van deze bijzondere opvanglocatie.”

Ambassadeur Oleksandr Karasevych:

“Ik wil mijn dankbaarheid uitspreken voor het verwelkomen van Oekraïners in Nederland, specifiek voor de leefbare omstandigheden die Vlaardingen heeft gecreëerd in Mrija. Tegelijkertijd kijken we uit naar het moment waarop Oekraïners terugkeren naar Oekraïne en bijdragen aan de wederopbouw van ons land. Laten we eenheid behouden, een gevoel van gemeenschap koesteren en onze Oekraïense identiteit behouden, terwijl we deze ook delen met het Nederlandse volk, om elkaar zo te verrijken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio