13.3 C
De Bilt

Meedenken over een opgeruimd Rotterdam? Dat kan tijdens de eerste StadsOpruimers conferentie op 7 oktober

Rotterdam – Op zaterdag 7 oktober organiseert Stichting Wijkcollectie de eerste editie van de StadsOpruimers conferentie. In De Fruitvis komen inwoners bijeen om samen na te denken hoe de stad in de toekomst schoner en opgeruimder kan zijn. De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met Zwerfie Rotterdam, Opzoomer Mee, Zakkenvullers van Bloemhof, Luisa Maria dos Santos Gonçalves en Museum Rotterdam.

Echt Rotterdams Erfgoed

Met de programma’s Echt Rotterdams Erfgoed en de verschillende Wijkcollecties komt Stichting Wijkcollectie veel verhalen van stadsopruimers tegen. Deze worden bewaard als het hedendaags erfgoed van de stad. Al deze opruimers beamen; zwerfafval is een groot probleem voor Rotterdam, haar bewoners en de natuur in de stad. Veel afval belandt op straat en door de gemeente is daar niet tegenop te vegen.

Gelukkig zijn er door heel de stad een heleboel bewoners die hart hebben voor de buitenruimte, zelf de mouwen opstropen en gewapend met prikkers, vuilniszakken óf met de blote handen hun buurt of straat schoonhouden. Tijdens de eerste StadsOpruimers conferentie krijgen deze stadsbewoners een podium en kunnen zij elkaar ontmoeten, hun kennis de len en gezamenlijk tot oplossingen komen om de stad schoner te houden.

Enquête

Het doel van de conferentie is dat opruimers elkaar ontmoeten en hun ervaringen en ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen, en nadenken over hoe we met zijn allen nog meer kunnen bijdragen aan een opgeruimde stad. Met alle organiserende partners heeft Stichting Wijkcollectie een veelzijdig programma samengesteld, waarbij ze nieuwe ideeën over een storend onderwerp willen laten ontstaan. Ook de bewoners van Rotterdam hadden inspraak over de inhoud: via een online enquête, beantwoordden zij eerder vragen rondom zwerfafval in de stad en welke onderwerpen op de conferentie niet konden ontbreken.

Veelzijdig programma

Naast rondetafelgesprekken en denktanks wordt een korte film vertoond over hoe Rotterdam door de jaren heen werd schoongehouden, met historische opruim- objecten uit de collectie van Museum Rotterdam. Ook staat ‘De Schone Zwaan’ van Theater in Context op het programma. Een interactieve theatervoorstelling voor j ong en oud over afval. Natuurlijk is er ruimte voor reacties, sterker nog, we willen juist dat stadsopruimers hun tips en ideeën delen tijdens de rondetafelgesprekken rondom de hoofdvraag: hoe dragen jullie bij aan een opgeruimde stad?

Aanmelden voor de StadsOpruimers conferentie kan via www.wijkcollectie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio