2.8 C
De Bilt

Speeltuinbouwers gezocht! Kinderen ontwerpen hun eigen buurtspeeltuin in Capelle

Gemeente Capelle aan den IJssel vraagt kinderen mee te helpen met het ontwerpen van een speeltuin in hun eigen buurt. Kinderen kunnen dit doen met de interactieve participatietool de Speeltuinbouwer. Hiermee wil de gemeente het samen buitenspelen en bewegen verder stimuleren. Om ervaring op te doen met deze tool wordt gestart met vier locaties. 

De gemeente is gestart met een pilot op vier speellocaties: Vivaldistraat, Paganinistraat, Wilhelminastraat en Savanne. De kinderen uit deze buurten hebben inmiddels een brief ontvangen met de uitnodiging om hun eigen speelplaats te ontwerpen. De gemeente werkt hierbij samen met Speelplan, die de interactieve participatietool de Speeltuinbouwer ontwikkelde.

Eigen buurtspeeltuin bouwen met online tool

Deze tool werkt als een spel, maar heeft ook een educatief karakter. Kinderen maken namelijk keuzes tussen verschillende speelvormen, die interessant moeten zijn voor meerdere leeftijdsgroepen. Daarnaast krijgen ze een budget in de vorm van munten waarmee ze de toestellen als het ware kopen. Zo zien ze meteen welk effect hun keuzes hebben op het budget.

Verantwoordelijk wethouder Eric Faassen is blij met deze tool. “Met dit online spel slaan we twee vliegen in één klap. Enerzijds stimuleren we kinderen al op jonge leeftijd dat betrokken zijn bij ontwikkelingen in je eigen omgeving – participeren dus – leuk is. Anderzijds bepalen ze zelf welke speeltoestellen ze willen. Daardoor verwachten we dat kinderen nog meer buiten én samen willen spelen.”

Spelen is voor iedereen

Een ander belangrijk uitgangspunt is inclusiviteit. “We willen dat buitenspelen en bewegen leuk en laagdrempelig is. Kinderen moeten gestimuleerd worden om vooral samen te spelen ongeacht achtergrond, niveau en fysieke gesteldheid”, vertelt wethouder Faassen. “Ons Kindercollege wilde ook aan de slag met inclusiviteit. Daarom hebben we hen betrokken bij het ontwerp van de speeltuin aan de Vivaldistraat. In deze speeltuin komen toestellen die zoveel mogelijk toegankelijk en speelbaar zijn voor mindervalide kinderen. De buurtkinderen mogen van het voorstel van het Kindercollege een definitief ontwerp maken.”

Het beste ontwerp

De kinderen uit de buurten van deze vier pilotlocaties krijgen tot eind februari de tijd om hun ontwerp in te dienen.
De ontwerpen moeten aan een aantal regels voldoen:

  • De speelwaarde: is er voldoende diversiteit aan speeltoestellen (klimmen, verstoppen, schommelen, etc.)?
  • Stimuleert het samen spelen?
  • Is het voor meerdere leeftijden interessant (2 t/m 12 jaar)?
  • Past het in de omgeving (kleurgebruik, straatbeeld, etc.)


Hieruit kiest de gemeente een top drie. Deze beste drie ontwerpen worden teruggelegd bij de kinderen. Zij kiezen hieruit hun favoriet. Het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt, wordt nog voor de zomervakantie gebouwd.

Vervanging speelplekken

Speelplekken hebben een levensduur van ongeveer 15 jaar. Als een speelplek vervangen wordt, bespreekt de gemeente samen met de bewoners wat de wensen zijn. De huidige werkwijze is dat de gemeente eerst zelf enkele ontwerpvoorstellen maakt waar bewoners uit kunnen kiezen. Met de Speeltuinbouwer krijgen kinderen – de gebruikers – een veel grotere inbreng. 

Op dit moment zijn er vier speelplaatsen die als pilot meedraaien. Als blijkt dat bij iedere speelplaats meer dan 10 reacties binnenkomen, dan volgt de gemeente deze werkwijze ook voor andere speelplekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio