14.8 C
De Bilt

USAR.NL houdt oefening in Margrietstraat in Hendrik-Ido-Ambacht van 3 t/m 7 oktober

“Aan de Margrietstraat in Hendrik-Ido-Ambacht heeft zich in twee hoekwoningen een explosie voorgedaan. De lokale brandweer is aanwezig, maar kan de panden niet betreden vanwege een ogenschijnlijk gevaarlijke instabiele situatie. Een STH-team (Specialisme Technische Hulpverlening) en USAR-.NL worden ingezet om hulp te bieden.”

Dit is het scenario van een vijfdaagse oefening in Hendrik-Ido-Ambacht waarin het ‘naadloos’ samenwerken tussen lokale brandweer, STH en USAR.NL centraal staat. De oefening vindt plaats van 3 tot en met 7 oktober 2022. Door deze oefening krijgen de teams beter zicht op elkaars gereedschappen en mogelijkheden zodat zij in het geval van een echte noodsituatie snel en efficiënt kunnen samenwerken.

Specialistische bijstandseenheden USAR

De brandweer zal na een instorting van een gebouw zo snel mogelijk de slachtoffers bevrijden die gemakkelijk gered kunnen worden. Als er dan nog bedolven slachtoffers zijn waarvoor langdurige en lastige reddingsoperatie noodzakelijk is, dan kan zij hiervoor een beroep doen op een van de STH-teams en USAR.NL.

Een STH-team bestaat uit circa negen extra opgeleide specialisten van de brandweer en heeft met name meer ervaring en meer specialistisch materiaal voor de bevrijding van dit soort slachtoffers. Denk hierbij aan materiaal om vloerdelen die naar beneden dreigen te komen vast te zetten. Omdat zulke ernstige instortingen gelukkig niet vaak voorkomen in Nederland is het beter de kennis en het specialistisch materieel te huisvesten bij een paar specialistische teams verspreid over Nederland: Fryslân, Hollands Midden, IJsselland, Midden- en West-Brabant en Gelderland-Zuid. Dit zorgt ervoor dat er altijd een STH-team snel de brandweer kan helpen.

Nog zwaarder redgereedschap

Mocht er behoefte zijn aan nog meer specialisme en nog zwaarder redgereedschap dan kan er een beroep gedaan worden op Urban Search and Rescue Team Nederland. USAR.NL kan namelijk door zware betonconstructies zagen, heeft naast de technische hulpmiddelen ook speurhonden en bouwkundigen. Ook heeft het team speciaal opgeleide ambulanceverpleegkundigen, die zijn opgeleid om zelf in de puinhopen eerste hulp aan een bedolven slachtoffer te bieden.

Een reddingsgroep bestaat uit tien personen, twee speurhonden en materieel. Het USAR team bestaat uit mensen die beroepsmatig werkzaam zijn voor politie, brandweer, ambulance en defensie. Het team is opgericht in 2003 mede naar aanleiding van de aardbeving in Turkije en de vuurwerkramp in Enschede. Voor een snelle inzet in Nederland staat altijd één van de vier reddingsgroepen van USAR.NL paraat.

Inzet moet zinvolle aanvulling zijn

Om het USAR-team in te kunnen zetten, moet de inzet in de eerste plaats zinvol zijn en een aanvulling bieden op de lokale hulpverleningsmogelijkheden. Dit wordt voor het Koninkrijk der Nederlanden beoordeeld door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Algemene criteria binnenland:

  • Er is sprake van een ernstige of omvangrijke calamiteit;
  • USAR.NL kan binnen 4 uur ter plaatse zijn;
  • USAR.NL bepaalt zelf of het team (of een deel ervan) wordt ingezet of er komt een verzoek vanuit de desbetreffende getroffen regio.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking of de Minister van Buitenlandse Zaken beslist over de inzet van USAR.NL buiten het land Nederland en de daarbij geldende voorwaarden. De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking of de Minister van Buitenlandse Zaken laat zich hierbij adviseren door daartoe gemandateerde leden van het Kernteam USAR.NL. Voor het binnenland mag USAR zelfstandig optreden of gevraagd worden waar zij nodig geacht zijn.

De oefening wordt mede mogelijk gemaakt door de medewerking van de woningstichting. Een deel van de woningen wordt op korte termijn gesloopt waardoor lokale brandweer, STH en USAR.NL nu een unieke gelegenheid hebben om samen te oefenen. Tijdens de oefening zijn vanaf de openbare weg diverse voertuigen en hulpverleners zichtbaar met oranje helm en oranje overall. De oefening vindt alleen overdag plaats. Omwonenden zijn vooraf via een brief geïnformeerd over de oefening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio