17 C
De Bilt

Vijf nieuwe voedselkastjes in Capelle

Capelle aan den IJssel – Capelle heeft er vijf voedselkastjes bij. Ze zijn gemaakt door leerlingen van het Eye College en staan verspreid over de stad. De Voedselbank heeft de nu in totaal twaalf voedselkastjes eenmalig gevuld met houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten (tandpasta en maandverband). Wethouder Harriët Westerdijk hielp de vrijwilligers een handje in Huis van de Wijk Schollevaar.

De twaalf voedselkastjes staan in of bij buurthuizen, wijkwinkels en kerken. De vijf nieuwe kastjes zijn te vinden bij de Schenkelkerk, de Dorpskerk, de Ontmoetingskerk, St Paulus’ Bekering en de Moriakerk. Ze zijn gemaakt door leerlingen van het Eye College die op deze manier werken aan hun praktijkervaring en een steentje bijdragen aan het welzijn van Capellenaren.

Warm Capelle

Met de voedselkastjes kunnen mensen elkaar in de buurt op een laagdrempelige manier helpen. Het werkt heel makkelijk: heeft u iets over, stop het in een kastje. En heeft u iets nodig, neem er wat uit. Wethouder Harriët Westerdijk is blij met de uitbreiding: “We zien dat er veel gebruik gemaakt wordt van de voedselkastjes. Boodschappen worden steeds duurder, dat zorgt bij meer mensen voor geldzorgen.

Het blijft daarom belangrijk dat de kastjes goed gevuld blijven. Heeft u houdbaar voedsel of verzorgingsproducten over die u niet gebruikt? Of kunt u het missen om eens iets extra’s te kopen? Zet het in een voedselkastje bij u in de buurt. Zo helpt u buren die het moeilijk hebben. Voor mij is dat Warm Capelle.”

kastvoedselbank. Foto: Frank de Roo

Menstruatiearmoede

Het is de bedoeling dat Capellaneren de kastjes vullen maar om de nieuwe voedselkastjes nu een extra impuls te geven heeft de Voedselbank alle kastjes een doos met houdbaar voedsel en verzorgingsproducten zoals maandverband gebracht. Het komt namelijk vaak voor dat meisjes en vrouwen niet naar school of hun werk gaan omdat ze geen geld hebben voor maandverband of tampons. Het is daarom belangrijk om ook deze verzorgingsproducten in de voedselkastjes aan te bieden.

Hulp in de buurt

Het afgelopen jaar is samen met onder andere Welzijn Capelle, de Bibliotheek en de kerken hard gewerkt aan hulp voor mensen die het moeilijk hebben. Zo zijn er meer wijkwinkels gekomen waar mensen terecht kunnen met vragen over geldzaken. Ook zijn er deze winter warme kamers ingericht waar mensen met een kop koffie of soep op konden warmen. En afgelopen week werd op verschillende plekken gratis smoothies uitgedeeld.

De voedselkastjes staan op de volgende plaatsen:

 • De Oosterkerk, Vallei 2
 • De Schenkelkerk, Bermweg 29b
 • De Dorpskerk, Kerklaan 2
 • Ontmoetingskerk, Zevensprong 4
 • St. Paulus’ Bekering, Merellaan 352
 • Moriakerk, Doormanstraat 12
 • Buurtcentrum de Fluiter, Wiekslag 3
 • Rondelen, Reviusrondeel 165
 • Huis van de Wijk Oostgaarde, De Linie 5B
 • Huis van de Wijk Schollevaar, Stationsplein 20
 • Buurthuis de Wel Schenkel, Bongerd 2A
 • Wijkcentrum Schollevaar, Maria Danneels Erf 20

De voedselkastjes staan ook op de digitale kaart www.capelleaandenijssel.nl/hulp-in-de-buurt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio