13.8 C
De Bilt

Vlaardingen verkort de BKR registratie van 5 jaar naar 6 maanden

Mensen die uit de schulden zijn gekomen, blijven nog maar zes maanden in het zogenoemde BKR-register staan, waarin wordt bijgehouden welke leningen mensen hebben. Nu is dat vijf jaar en dat zorgt in de praktijk voor problemen. Er kan bijvoorbeeld nog geen lening worden afgesloten en het is ook onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarom heeft het college In Vlaardingen besloten om per 1 juli 2023 de registratietermijn Bureau Krediet Registratie (BKR) van 5 jaar naar 6 maanden te verkorten.

BKR registratie

Wethouder Arnoud Proos is erg blij met het besluit: “Je wilt dat mensen na afronding van hun traject snel weer in de positie zijn om de volledige controle over hun eigen leven te krijgen. Een registratie bij de BKR en de lengte van de MSNP kunnen belemmerend werken op verschillende terreinen”

Wat doet het Bureau Krediet Registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke leningen iemand heeft afgesloten, of er op tijd is afgelost en de rente is betaald. Het gaat niet alleen om hypotheekschulden, maar ook om afbetalingsregelingen bij winkels, een op afbetaling gekochte mobiele telefoon of creditcards. Banken controleren voor het afsluiten van bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een hypotheek het BKR-register en geven geen of minder geld als iemand betalingsachterstanden heeft of heeft gehad.

Goed voorbeeld doet volgen

Vlaardingen volgt nu de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht die niet langer mee werken aan het vijf jaar lang registreren van de BKR-registratie bij mensen die in een schuldregeling hebben gezeten.

Daarnaast zullen de verkorte saneringstrajecten van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (hierna: Wnsp) en Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen (hierna: Msnp) termijn in principe verkort naar anderhalf jaar, hoewel de rechter daar wel van af mag wijken als daar redenen voor zijn.

Deze besluiten hebben twee voordelen; de druk op de schuldhulpverlening wordt aanzienlijk verlaagd en de inwoners van Vlaardingen die een schuldhulpverleningstraject succesvol hebben afgerond kunnen sneller een lening aanvragen.

1 REACTIE

  1. Nee dit verhaal is maar half waar want als je bij een bank of andere instantie nog een bkr hebt staan schiet je er dus niks mee op want dan is alleen een schuld van de gemeente weg als die er al was de rest blijft gewoon staan dus leuk iedereen blij maken met een dooie mus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio