15.5 C
De Bilt

Aziatische tijgermug aangetroffen in Hellendoorn

In de gemeente Hellendoorn is een Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet nader onderzoek naar de aanwezigheid van deze mug in de omgeving en heeft hierover de bewoners in een straal van 500 meter van de vindplaats met een brief en informatiebrochure geïnformeerd.

Verspreiding Aziatische tijgermug

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en planten heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Het zou daardoor kunnen dat tijgermuggen Nederland bereiken als ongewenste lifter. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en worden zo verplaatst tussen landen.

De tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en open regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet.

Bestrijding

De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans is zeer klein omdat de ziekten in ons land vrijwel niet voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de Aziatische tijgermug zich niet in Nederland vestigt, start de NVWA de komende dagen met bestrijding in de directe omgeving van de vindplaats.

Meer informatie en melden

Meer informatie over de Aziatische tijgermug vindt u op de website van de NVWA, https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken.

Denkt u een tijgermug gezien te hebben of heeft u vragen dan kunt u bellen met de NVWA op telefoonnummer 0900-0388, of u stuurt een email naar info@nvwa.nl.

Voor vragen die te maken hebben met gezondheid kunt u bellen met GGD Twente op telefoonnummer 053-4876840.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio