8 C
De Bilt

Samenwerking voor duurzaam gas tussen gemeente Hardenberg en netbeheerders

Meer duurzaam gas in de bestaande leidingen van Cogas en RENDO. Zodat huishoudens en bedrijven dat gas kunnen gebruiken. Dat is waar de gemeente, de netbeheerders en boeren in de gemeente Hardenberg aan werken. Duurzaam gas wordt gemaakt van mest. En is een belangrijke oplossing in de energietransitie.

De gemeente Hardenberg wil in 2050 energie neutraal zijn. En minder broeikasgassen uitstoten om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt broeikasgas vrij. Daarom gebruiken we steeds minder aardgas. En wordt het vanaf 2050 niet meer gebruikt.

Overstappen op duurzaam gas

Wethouder Werner ten Kate: “We stappen over op andere duurzame energiebronnen. Duurzaam gas is een goede vervanger voor aardgas. Boeren in onze gemeente kunnen op hun bedrijf van mest duurzaam gas maken. Het is dus een belangrijke oplossing in de energietransitie.”

Van mest naar biogas en groen gas

Steeds meer boeren hebben het plan om biogas te maken van de mest van hun vee. Dat gebeurt in een vergister op het eigen erf. Om het biogas in woningen te kunnen gebruiken, wordt het in een speciale installatie omgezet naar groen gas. Daarna kan het via de bestaande gasleidingen naar huishoudens of bedrijven gebracht worden. Zij gebruiken het duurzame gas voor verwarming of om producten te maken.

Groen gas in bestaande gasleidingen

Netwerkbedrijven Cogas en RENDO gebruiken steeds meer duurzaam gas in hun leidingen. In 2050 willen ze 100% duurzaam gas gebruiken in hun netwerken. De gemeente, de netbeheerders en de boeren onderzoeken ook of de boeren een gezamenlijke installatie kunnen bouwen waar biogas wordt omgezet in groen gas. Of waar het wordt ingevoed in de bestaande leidingen.

Stikstof beperken

RENDO-directeur Eddy Veenstra. “Groen gas is een belangrijke energievorm voor de toekomst. We moeten alles op alles zetten om het fossiele gas de komende jaren te vervangen door duurzame gassen. Bovendien geldt in het landelijk gebied: ’groen gas produceren, stikstof reduceren!’”.

Biogasnetwerken aanleggen en beheren

Directeur Gerald de Haan van Cogas onderschrijft dit: “Vanaf 2050 stromen er alleen nog maar hernieuwbare gassen door ons netwerk, bedoeld voor woningen en bedrijven. We willen regionale biogasnetwerken aanleggen en beheren. Daarvoor is de samenwerking met agrarische bedrijven belangrijk!”

Gemeente en netbeheerders blijven samenwerken

De gemeente, Cogas en RENDO willen doorgaan met deze samenwerking. De samenwerking werd op 2 november bekrachtigd op de boerderij van Martijn Timmermans in Ane. Hij is een van de boeren in de gemeente Hardenberg die van plan is om op zijn bedrijf duurzaam gas te maken. Wethouder Werner ten Kate, RENDO-directeur Eddy Veenstra en Cogas-directeur Gerald de Haan zetten hun handtekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio