5.7 C
De Bilt

Geen subsidie voor volwaardige bibliotheek vestiging in Wijhe

In juni besloot de gemeenteraad met een amendement dat Wijhe in plaats van een servicepunt een volwaardige bibliotheek vestiging krijgt voor een pilot periode van twee jaar. Onder voorwaarde dat de gemeente in september de aangevraagde landelijke subsidie voor deze twee jaren toegekend krijgt. Helaas kreeg de gemeente vorige week een definitieve afwijzing van het Rijk. Er is binnen deze eerste subsidieronde ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd dan dat er budget beschikbaar is. Omdat de gemeente nu geen geld van het Rijk krijgt, wordt de bibliotheek in Wijhe ingericht als servicepunt, zoals het college eerder aan de raad had voorgesteld.

Bibliotheekvoorzieningen

Het krijgen van het eenmalige subsidiebedrag van € 220.000 in de eerste subsidieronde van de ‘Regeling eenmalige specifieke uitkering en subsidie toekomstbestendige lokale voorzieningen’ was voor de gemeenteraad een voorwaarde voor een volwaardige vestiging in Wijhe. De kosten van een volwaardige vestiging zijn hoger dan bij een servicepunt. Bij een servicepunt ligt het accent op het uitlenen van boeken, het bieden van een taalpunt en een informatiepunt digitale overheid. Bij een volwaardige vestiging is er meer ruimte voor het organiseren van activiteiten, o.a. op het gebied van basisvaardigheden, cultuur, ontmoeting en debat. Met de rijksmiddelen konden deze meerkosten van een volwaardige bibliotheek vestiging ten opzichte van een servicepunt voor een periode van twee jaar worden betaald.

Waarom komt er nu wel een servicepunt?

In het amendement van de gemeenteraad stond ook dat de bibliotheek in Wijhe toch een servicepunt wordt, wanneer de gemeente in de eerste subsidieronde geen geld krijgt. Daarom  gaat het college nu aan de slag met de inrichting van een servicepunt in plaats van een volwaardige bibliotheekvestiging. De bibliotheek verhuist nog steeds naar het pand van Hemeltjen (Langstraat 58-60-62), maar heeft als servicepunt daar minder ruimte nodig. De bibliotheek krijgt een modernere uitstraling en er is meer ruimte voor het bieden van service en informatie en voor het ondersteunen van vrijwilligers.  

Waarom krijgt de gemeente geen subsidie?

De gemeente Olst-Wijhe en de bibliotheek hadden de afwijzing van de subsidie niet verwacht. De subsidieaanvraag is ingediend en voldeed aan de voorwaarden.  Binnen de landelijke ‘Regeling eenmalige specifieke uitkering en subsidie toekomstbestendige lokale bibliotheekvoorzieningen’ was € 17,6 miljoen subsidie beschikbaar. Maar er zijn in totaal 210 aanvragen ingediend voor een totaal subsidiebedrag van bijna € 39,5 miljoen.

Het Rijk heeft daarom op basis van een aantal feiten de aanvragen op een rij gezet. Hierbij ging het bijvoorbeeld om de afstand tot een vestiging en/of servicepunt en het percentage laaggeletterdheid. Helaas heeft de aanvraag van Olst-Wijhe het in vergelijking met andere aanvragen niet gehaald. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio