13.8 C
De Bilt

Gezonde School vignet voor GBS De Morgenster

Hardenberg – Basisschool De Morgenster mag zich de komende drie jaar een Gezonde School noemen. Onder applaus van de leerlingen onthulde wethouder Gitta Luiten maandagmiddag het vignet Gezonde School. De Morgenster werkte dit schooljaar aan het thema Voeding. Nu de school aan alle criteria voldoet is het vignet toegekend.

Gezondheid bevorderen

Het programma Gezonde School is een landelijk programma, dat de gezondheid bevordert in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. De gemeente Hardenberg ondersteunt scholen die graag een Gezonde School willen worden. Wethouder Gitta Luiten is enthousiast over het programma. “Je ziet dat de stapsgewijze aanpak en de ondersteuning van de gemeente, scholen helpt om echt aan de slag te gaan met de gezondheid van hun leerlingen. Inmiddels zijn er al 15 Gezonde Scholen in de gemeente, maar wat mij betreft worden dat er nog veel meer!”

Trots op vignet

Schoolleider Wilco Nijland van GBS De Morgenster is vooral heel trots dat de school het vignet heeft gekregen. Hij is ervan overtuigd dat werken aan gezondheid loont. “Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgt De Morgenster voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen”, aldus Nijland.

Acht thema’s

Het programma Gezonde School bestaat uit acht thema’s: Voeding, Bewegen en Sport, Roken en alcohol, Welbevinden, Relaties en seksualiteit, Fysieke veiligheid, Mediawijsheid en Hygiëne. Een school kan zelf bepalen welk thema ze als eerst wil oppakken.  Als de school aan alle criteria van een thema voldoet, mag de school zich drie jaar lang een Gezonde School noemen.

Brede aanpak gezonde voeding

Basisschool De Morgenster koos voor het thema Voeding. Leerkracht Gerla Schuurhuis is vanuit de school de coördinator van het project. Ze kreeg ondersteuning van Marlon Stevelink van de gemeente Hardenberg. Stap voor stap werden de verschillende onderdelen uit het programma Gezonde School uitgewerkt. Zo heeft gezonde voeding een plek gekregen in de school en in de lessen. De school gebruikt hiervoor het lespakket ‘Ik eet beter’ en doet ze mee aan EU-Schoolfruit. Om water drinken te bevorderen is in elke klas een waterkraan. En ook is de school bezig om het schoolplein groener te maken.

Gezonde keuzes op de basisschool

Alle maatregelen die de school het afgelopen schooljaar heeft ingevoerd, zijn inmiddels vastgelegd in het schoolbeleid. Alle leerkrachten werken op dezelfde manier aan het thema, zodat de kinderen gedurende hun hele basisschooltijd worden gestimuleerd om gezonde keuzes te maken, te leren wat gezonde voeding is en wat de effecten daarvan zijn.

Scholen die ook graag een Gezonde School willen worden kunnen hiervoor contact opnemen met Marlon Stevelink van de gemeente via telefoonnummer 14 0523.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio