9.4 C
De Bilt

Gemeente Hardenberg vergoedt alle gestegen energielasten verenigingsleven

Hardenberg Sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties kunnen van de gemeente Hardenberg een complete compensatie krijgen voor de gestegen energiekosten in deze winterperiode. Dit geldt ook voor sportverenigingen met een eigen accommodatie.

De gemeenteraad heeft het college van B&W tijdens het bespreken van de begroting 2023 gevraagd om een ‘noodfonds energie’ van € 5 miljoen te maken. Uit het fonds komt een afspraak die moet voorkomen dat inwoners van energie worden afgesloten. Ook komt er een armoedecoach, en hulp voor het verenigingsleven.

Landelijke vergoeding niet genoeg

De energiekosten voor sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen periode veel gestegen. De gemeente Hardenberg verwacht dat de landelijke vergoeding voor deze organisaties de stijging niet compleet opvangt. Het bestaan van verenigingen komt in gevaar. Vooral organisaties en verenigingen met een eigen gebouw of ruimte hebben het zwaar. Bijvoorbeeld sportverenigingen, dorpshuizen, wijkcentra en muziekverenigingen.

‘Dan compenseren wij alle gestegen kosten’

Wethouder sport en financiën Martijn Breukelman; “Wij maken een regeling voor sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties, en sportverenigingen. Hebben ze een eigen energiecontract? Of moeten ze alle energiekosten zelf betalen? Dan compenseren wij alle gestegen kosten”. Deze regeling is voor de winter van november 2022 tot en met maart 2023. De gemeente vraagt daarbij aan verenigingen en organisaties: laat de bijdrage voor je leden zo min mogelijk stijgen.

Sociale activiteiten en sport belangrijk

Wethouder Breukelman: “Meedoen aan sociale activiteiten of sport is voor onze inwoners erg belangrijk. Wij willen voorkomen dat ze niet meer meedoen omdat de kosten te hoog worden. Als gemeente hebben we de geldzaken goed op orde. Daarom kunnen we verenigingen helpen. Als college van B&W kijken we natuurlijk naar de toekomst. Naar verduurzaming. En houden we ons minimabeleid goed in de gaten.”

Bijdrage begin januari

Het college van B&W van de gemeente Hardenberg wil de regeling begin januari openen. Sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties krijgen hier zo snel mogelijk informatie over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio