5.2 C
De Bilt

Gemeente Hellendoorn steunt de boeren

Er is veel onzekerheid en onrust over het voorgenomen stikstofbeleid van het kabinet en de gevolgen daarvan voor de boeren, ook in de Gemeente Hellendoorn. Vanuit het college van burgemeester en wethouders is er begrip voor de boeren en voor de zorgen van boeren, die door de stikstofplannen van het kabinet geen perspectief meer zien voor hun agrarische bedrijven. “Daar waar we kunnen ondersteunen we de boeren en staan wij voor hen klaar”.

Leefbaarheid in het buitengebied

De leefbaarheid in het buitengebied en van het platteland is voor Gemeente Hellendoorn heel belangrijk. Boeren hebben een onmisbare functie voor een vitale samenleving op het platteland. De bedrijvigheid van boeren is van grote waarde voor de leefbaarheid van het platteland. Ook onderhouden ze het buitengebied zoals we dat nu kennen.

De gemeenteraad heeft steun uitgesproken aan de boeren. In de motie die op 14 juni is aangenomen, spreekt de gemeenteraad de zorg uit over het voortbestaan van de boeren en de grote sociale en economische gevolgen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).

Nationaal Programma Landelijk Gebied

De opdracht van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is: blijvende oplossingen voor opgaves als natuur (waaronder stikstof), waterkwaliteit en klimaat. Het gemeentebestuur ontkent de opgaven vanuit het NPLG niet, maar wil wel werken vanuit gedragenheid van onderop.

Steun voor de boeren in Hellendoorn

Het Hellendoornse college steunt het standpunt van provincie Overijssel: samen met de boeren de vervolgstappen bepalen. “We willen vanuit gezamenlijkheid werken vanuit kansen voor huidige en nieuwe verdienmodellen”, aldus wethouder Annemarie Dubbink. “De opdracht en uitvoerende rol vanuit het NPLG ligt bij de provincie. Die taak gaan wij als gemeente niet overnemen. Wel voeren we in gezamenlijkheid het gesprek met boeren waarin we bespreken op welke manier wij als gemeente boeren in deze tijd kunnen ondersteunen en faciliteren. Dat doen we door de uitvoering van ons bestaande gemeentelijk Agrarisch Actieplan, samen met onze boeren. Daar investeren we in en daar zetten we graag een stap extra voor. Nu, maar ook in de toekomst.”

Agrarisch Actieplan

Het college is én blijft in gesprek met boeren en belangenorganisaties over wat de Gemeente Hellendoorn op dit moment en in de toekomst aanvullend voor de boeren kan betekenen. Daarnaast wordt een brief verstuurd naar de Provincie, waarin aangegeven wordt dat de gemeente aangeeft in gesprek te willen blijven en mee te willen denken over de aanpak. “Er is behoefte aan duidelijkheid, zowel bij de boeren als bij de gemeente.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio