12.4 C
De Bilt

Hellendoorn zet met tuincoaches en subsidies in op klimaatadaptatie

Veertien tuincoaches zijn getraind en staan klaar om aan de slag te gaan in de gemeente Hellendoorn. Op woensdag 28 juni zetten de tuincoaches en wethouder Annemarie Dubbink hun handtekening onder de overeenkomst. De tuincoaches zijn vrijwilligers uit de gemeente en zij gaan inwoners helpen om hun tuinen biodiverser en klimaatadaptiever te maken.

Tuincoaches

Wethouder Dubbink: “Ik ben blij dat deze groep enthousiaste tuincoaches aan de slag wil gaan in onze gemeente. Want op deze manier verleiden we meer inwoners om hun tuin te vergroenen en te ontstenen”. Het project Tuincoaches is één van de maatregelen van de gemeente om de gevolgen van verstening, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit tegen te gaan. Voor het project Tuincoaches werkt de gemeente samen met Natuur en Milieu Overijssel en IVN Hellendoorn Nijverdal.

Leefomgeving aanpassen

Droogte, hitte en wateroverlast komen steeds vaker voor en hebben een grote impact op de leefbaarheid in onze gemeente. De gemeente zet daarom nu en in de komende jaren stappen om de leefomgeving aan te passen aan deze gevolgen. Dit doen we in de openbare ruimte, maar ook de tuinen van inwoners zijn hierbij belangrijk. We bieden daarom subsidies voor het vasthouden van regenwater en het vergroenen van tuinen en daken. Ook de tuincoaches worden ingezet om hierbij te helpen.

De tuincoaches geven advies aan buurtbewoners en zijn op de hoogte van subsidies en regelingen. Evelien Verboom, projectleider tuincoaches van Natuur en Milieu Overijssel: “Wist u dat een vergroende tuin tot wel vijf graden koeler is? En ook kan zorgen voor verkoeling in uw huis? De tuincoaches denken graag met u mee en geven tips over hoe u hiervoor kan zorgen in uw eigen tuin.”

Subsidie Vergroenen en klimaatadaptatie

Inwoners die aan de slag gaan met het klimaatadaptiever en biodiverser maken van hun tuin hoeven dit niet geheel zelf te financieren. De gemeente Hellendoorn heeft een regeling die hen financieel ondersteunt, bijvoorbeeld bij het planten van bomen, vergroenen van tuinen en daken en afkoppelen van water. Ook is er een extra bijdrage mogelijk voor collectieve aanvragen, zoals voor verenigingen en stichtingen of inwoners die met elkaar aan de slag gaan. Meer info: www.hellendoorn.nl/vergroenen

Aanpassingen openbare ruimte

In de openbare ruimte zorgen we voor het vasthouden van water en het ontstenen van verharde oppervlakte op diverse plekken. Zo leggen we bijvoorbeeld wadi’s aan. Een wadi is een verlaging in een stuk grond met bomen, planten en gras in een wijk. Meestal staat de wadi droog. Tijdens een hevige regenbui vangt de wadi tijdelijk regenwater op. Het water in de wadi trekt langzaam de grond in. Dit ontlast de riolering. Ook blijft er minder water op straat en parkeerplaatsen staan en wordt water weer toegevoegd aan de bodem. Deze zomer worden op twee of drie plekken wadi’s aangelegd. De omwonenden denken mee over het ontwerp van de wadi.

In de openbare ruimte werken we ook aan het versterken van de biodiversiteit. Ten eerste door het planten van extra bomen. Zo verminderen we ook de gevolgen van hitte. Maar ook door de aanleg van bloeiende bermen en door minder vaak en anders te maaien dragen we hieraan bij. Hierdoor komen zaden van grassen en kruiden tot wasdom. Dit trekt insecten, zoals hommels en vlinders aan. Stap voor stap ontstaat er meer biodiversiteit.

Meer informatie over de tuincoaches: www.hellendoorn.nl/tuincoaches.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio