10.8 C
De Bilt

Kinderen maken kennis met circulair ondernemen door Boekje ‘Beer Tad houdt het langer vol’

Hardenberg – Ondernemers uit de gemeente Hardenberg willen kinderen kennis laten maken met de circulaire economie. Dit doen zij onder andere door tijdens de week van de circulaire economie het boekje ‘Beer Tad houdt het langer vol’ voor te lezen op bassischolen. Het boekje is kindvriendelijke geschreven met verhelderende plaatjes en maakt kinderen en hun ouders duidelijk wat er de circulaire economie voor hun leven betekent.

In een circulaire economie worden nieuwe producten gemaakt van al eerder gebruikte grondstoffen. Hierbij wordt alleen groene energie gebruikt. Circulair ondernemen biedt kansen. Het betekent een nieuwe manier van werken waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van afval en verspilling. De gehele levensduur van een product staat centraal. Dat betekent niet alleen nadenken over wat je ermee doet nadat het product is afgeschreven, maar ook over hoe je een product kunt ontwerpen waarvan de grondstoffen steeds opnieuw kunnen worden gebruikt zonder verlies van kwaliteit.

Partijen actief met energieneutraal en circulair

Binnen gemeente Hardenberg zijn een groot aantal partijen actief met de totstandkoming van de Nieuwe Economie: een samenleving die onder meer energieneutraal en circulair is. Kenniscentrum Hibertad, Vechtdal Projecten, Windesheim, Rabobank, de gemeente Hardenberg en ondernemers werken samen om de Nieuwe Economie vorm te geven. De initiatiefnemers hopen dat de jeugd op een andere manier leert omgaan met het klimaat, de beperktheid van grondstoffen en de energie in de eigen omgeving. “Beetje bij beetje ontstaat bij een groeiende groep mensen het gevoel dat deze regio ook in 2030 een gezonde regio kan zijn. Een regio waar het goed wonen, werken en ondernemen is. Dat is niet onmogelijk, maar een kwestie van gewoon doen. Dat is in Hardenberg al goed te zien”, zegt Eberhard Dijkhuis van Hibertad. “Tevens is het een goede ontwikkeling dat overheid, onderwijs en ondernemers hierbij samenwerken.”

Kinderen voorlezen in de week van de circulaire economie

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari staat Nederland volledig in het teken van de circulaire economie. In deze week gaan 20 Hardenbergse ondernemers naar verschillende scholen om kinderen voor te lezen uit het boekje ‘Beer Tad houdt het langer vol’.
Eberhard Dijkhuis: “Dit boekje vertelt in kindvriendelijke taal en met verhelderende plaatjes wat de circulaire economie inhoudt. Met praktische voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Gooi je afval of iets dat stuk is zo maar weg of kan het materiaal nog ergens anders voor gebruikt worden? Kinderen én hun ouders worden op deze manier bewust gemaakt van de keuzes die ze zelf hebben om ook in de toekomst goed te kunnen leven. Ook leren de Hardenbergse kinderen welke bedrijven in hun omgeving al goed bezig zijn met het klimaat en op wat voor manier. Het laat hen op aansprekende wijze zien dat ze zelf keuzes moeten maken om ook in de verdere toekomst goed te kunnen leven. Het verhaal zet ze aan het denken en leidt wellicht tot anders handelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio