8.8 C
De Bilt

Olst-Wijhe zet alles op alles om betaalbare woningen te realiseren

Burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe hebben vorige week regels vastgesteld om betaalbare woningen te kunnen bouwen. Het zorgen voor betaalbare woningen is een belangrijk doel voor nieuwbouw. Uit woonbehoefteonderzoek blijkt dat de landelijke betaalbaarheidsgrens van woningen tot € 390.000 niet helemaal past bij Olst-Wijhe. De gemeente wil door te sturen op een extra betaalbaarheidsgrens tot € 250.000 ook jongeren en starters kans geven op een koopwoning.

Afspraken voor betaalbaarheid

De betaalbaarheid van nieuwe woningen is een belangrijk speerpunt in de Woonvisie Olst-Wijhe 2022-2025 en in de Woondeal West-Overijssel. De gemeente maakt met woningcorporatie SallandWonen afspraken om te zorgen voor betaalbare huurwoningen. Om te zorgen voor betaalbare koopwoningen heeft het college nu de ‘Leidraad Regels betaalbare woningbouw’ vastgesteld.

Met deze regels kan de gemeente met projectontwikkelaars afspraken maken over het aantal woningen dat binnen de twee betaalbaarheidsgrenzen moet worden gebouwd. Deze afspraken kan de gemeente vastleggen in een Omgevingsplan voor een bepaald gebied of in een anterieure overeenkomst met de projectontwikkelaar.

Extra betaalbaarheidsgrens voor jongeren en starters

De extra betaalbaarheidsgrens van koopwoningen tot € 250.000 komt uit het woonbehoefteonderzoek dat is gedaan in het kader van de Woonvisie. Voor jongeren en starters is dit vaak het maximale bedrag wat ze kunnen lenen in een hypotheek. In Olst-Wijhe laten meerdere woningbouwprojecten zien dat het bouwen voor deze doelgroep en binnen dit bedrag mogelijk en nodig is. De koopwoningen in de projecten Aberson en House2Start in Olst waren snel verkocht.

Zelfbewoningsplicht in Olst-Wijhe

De gemeente Olst-Wijhe wil woningen bouwen voor de mensen die echt een woning nodig hebben. Daarom breidt de gemeente de zelfbewoningsplicht van nieuwbouwwoningen uit van twee naar vijf jaar. Dit voorkomt dat nieuwbouwwoningen snel doorverkocht worden om winst te maken. Uitzonderingen op deze regel zijn alleen mogelijk vanwege dringende persoonlijke omstandigheden.

Daarnaast wil de gemeente eigen inwoners voorrang geven op een nieuwbouwwoning. De wijziging van de Huisvestingswet om dit mogelijk te maken, moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio