22.7 C
De Bilt

Gemeente Olst-Wijhe en SallandWonen bouwen versneld 76 woningen

De woningmarkt staat onder grote druk, ook in Olst-Wijhe. Het kost veel tijd om nieuwe woningbouwlocaties te ontwikkelen. Om toch snel een oplossing te bieden voor mensen die nu een woning nodig hebben, realiseren gemeente Olst-Wijhe en SallandWonen 76 flexwoningen in de dorpen Olst en Wijhe. Het streven is dat we de eerste woningen voorjaar 2023 plaatsen.

Bouwen in Olst-Wijhe

“Dit is een kans om de druk op onze woningmarkt te verlichten en die kans pakken we met beide handen aan. Samen met regionale bedrijven hebben we een heel eigen, duurzame woning ontwikkeld. Een woning die op de eerste plaats bedoeld is voor eigen inwoners die nu een woning nodig hebben,” aldus wethouder Marcel Blind.

Marijke Kool, directeur/bestuurder van SallandWonen: “De slagingskans voor een huurwoning in Olst-Wijhe is begin dit jaar gedaald naar 9%, terwijl een slagingskans van 30% normaal is bij een ontspannen woningmarkt. Onder meer jonge inwoners zijn daar de dupe van.” Wethouder Blind: “Voor de duidelijkheid: naast flexwonen blijven we tempo maken met de reguliere woningbouw, want dat is keihard nodig. Het is dus geen kwestie van OF-OF, maar EN-EN.”

Twee locaties

50 woningen komen op de nieuwbouwlocatie Wengelerhoek in Wijhe, tussen de Omloop en de Zandhuisweg. 26 woningen komen op de locatie Vink aan de zuidkant van Olst, tussen Olstergaard, de Aardehuizen en het spoor. De keuze voor de locaties is gemaakt op basis van haalbaarheidsonderzoeken.

De woningen 

De woningen zijn compact, duurzaam en energiezuinig. En het is een regionaal product, in samenwerking met Innovatiehub Salland uit Broekland. Er komen drie typen woningen:  

  • eenpersoons woningen (circa 30 m2), 
  • tweepersoons woningen (circa 40 m2), 
  • meerpersoons woningen (circa 65 m2). 

Zo’n 25% van de flexwoningen is eenpersoons, 55% tweepersoons en 20% meerpersoons. Elke woning krijgt een kleine tuin of een balkon en de flexwoningen worden goed ingepast in een groene omgeving.  Alle flexwoningen zijn sociale huurwoningen in eigendom van SallandWonen.

De bewoners 

De flexwoningen zijn bedoeld voor mensen die nu een huis nodig hebben:  

  • 1/3 is voor lokale starters; jongeren tussen 18 en 28 jaar uit Olst-Wijhe die uit huis willen maar (nog niet) in aanmerking komen voor een koop- of huurwoning;  
  • 1/3 is voor lokale ‘spoedzoekers’; mensen uit Olst-Wijhe die door omstandigheden snel een woning nodig hebben, zoals bij scheiding of financiële nood, mantelzorgers, statushouders, arbeidsmigranten;
  • 1/3 is voor Oekraïense vluchtelingen. 

De toewijzing van de flexwoningen aan lokale starters en spoedzoekers gebeurt in principe via loting door SallandWonen. De gemeente regelt de toewijzing aan Oekraïense vluchtelingen.

Inloopbijeenkomsten

Voor beide locaties is er een inloopbijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden. De bijeenkomst voor de locatie Wengelerhoek in Wijhe is op dinsdag 11 oktober tussen 20.00 en 21.30 uur in het gemeentehuis in Wijhe. De bijeenkomst voor de locatie Vink is op woensdag 12 oktober tussen 20.00 en 21.30 uur in het Holstohus.

Meer informatie is te vinden op www.olst-wijhe.nl/flexwonen en op www.sallandwonen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio