12.8 C
De Bilt

Olster kerkplein levendiger en groener door initiatiefgroep

De afgelopen periode heeft iedereen mee kunnen denken over de vernieuwing van het kerkplein in Olst. Een actieve initiatiefgroep in Olst pakte de handschoen op en daagde de inwoners en de gemeente uit om het kerkplein levendiger en groener te maken. En dat is gelukt! We zijn er trots op. Het groen en de nieuwe indeling geven het plein een nieuwe, frisse aanblik die ervoor zorgt dat het plein weer uitnodigt en een visitekaartje is van Olst.

De gemeente had al op de planning staan om de riolering en het groen op het kerkplein te vervangen. Enkele betrokken inwoners zagen dit als een uitgelezen kans om het plein ook aantrekkelijker te maken en te vergroenen. Uit drie eerdere ontwerpschetsen is variant A verder uitgewerkt. De input die door de initiatiefgroep, gebruikers en omwonenden is gegeven is hierin verwerkt.

Extra groen

Daarna is het ontwerp doorberekend, zodat het ook financieel past. Een uitdaging. De initiatiefgroep, in samenwerking met ‘Eetbaar-Olst’, zorgde samen met de provincie Overijssel voor budget voor extra groen. De gemeente stelde extra budget ter beschikking uit bestaande programma’s om de verlichting te vernieuwen met ledverlichting en hogere kosten als gevolg van inflatie te dekken. Ondernemersvereniging Natuurlijk Olst zorgde met steun van de provincie voor budget voor de realisatie van een beweegbank, watertappunt en nieuwe toeristische informatiepanelen.

Laadpaal

Naast deze elementen wordt het kerkplein ook voorzien van een laadpaal voor elektrische auto’s en een ondergrondse infiltratievoorziening. Zo spelen we in op de gevolgen van de klimaatverandering. Het nieuwe groenplan, dat tevens de biodiversiteit versterkt, draagt hier ook aan bij.

Herinrichting kerkplein

We gaan op korte termijn op zoek naar een partij die het kerkplein maakt zoals we met elkaar bedacht hebben. Ook vindt er afstemming plaats met de nutsbedrijven en we hopen natuurlijk dat het materiaal op tijd geleverd kan worden. Iets dat niet meer vanzelfsprekend is in deze tijd. Dat maakt ook dat we deels afhankelijk zijn van andere partijen. Maar we streven ernaar om het werk rond de zomer van 2023 te starten en het groen in het daaropvolgende plantseizoen winter 2023/2024 aan te leggen.  

Benieuwd geworden? Bekijk het definitief ontwerp op www.olst-wijhe.nl/kerkpleinolst. Het is ook van dinsdag 11 april tot vrijdag 21 april te bekijken in het Holstohus en op de vrijdagen in de kerk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio